Kurczak w pomarańczach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w pomarańczach

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 szczypty

2 sztuki

4 szczypty

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W każdą porcję kurczaka wetrzyj odrobinę soli i pieprzu oraz rozkruszoną mini kostkę czosnkową.

Krok 2

Z pomarańczy wyciśnij sok.

Krok 3

Włóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i zalej sokiem pomarańczowym. Odstaw do lodówki do marynowania się na kilka godzin, przekręcając kurczaka na drugą stronę co jakiś czas.

Krok 4

Piecz 45 minut w 180st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej