Łosoś zapiekany z nadzieniem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś zapiekany z nadzieniem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1.5 łyżeczki

0.5 szklanki

10 dekagramów

1 szklanka

10 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzwonka łososia oprósz przyprawą Knorr i odstaw na 30 min. do lodówki.

Krok 2

Rybę obtocz w mące, usmaż na lekko rozgrzanej oliwie. Dodaj wino. Duś około 10 minut.

Krok 3

Rozpuść masło i dodaj mąkę, dbając o to, żeby się nie przypaliła. Dodaj mleko, doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając.

Krok 4

Ściągnij z ognia. Dodaj żółtko, starty ser, pokrojone pieczarki. Przypraw pieprzem.

Krok 5

Uduszone w winie porcje ryby ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Na każdej porcji połóż łyżkę nadzienia pieczarkowego. Wstaw na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Możesz udekorować cząstkami cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś zapiekany z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś zapiekany z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś zapiekany z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś zapiekany z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś zapiekany z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś zapiekany z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś zapiekany z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś zapiekany z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś zapiekany z nadzieniemŁosoś zapiekany z nadzieniem

Łosoś zapiekany z nadzieniem to jedno z tych dań, które przygotujesz na wiele okazji i sposobów. Nadzienie zrobisz z różnych składników, więc z łatwością dopasujesz je do swoich preferencji. Nasza propozycja to klasyczne połączenie pieczarek i żółtego sera. Przygotuj bazę z mleka, mąki, tłuszczu i żółtka, a następnie dodaj ser i grzyby. Zamiast pieczarek sprawdzą się też inne, na przykład podgrzybki. Wybierz żółty ser, który dobrze będzie się zapiekał, czyli mozzarellę albo goudę. Żeby urozmaicić smak farszu, połącz go także z cebulą – zwykłą lub szalotką. Rybę uduś, a następnie wyłóż w naczyniu, dodaj nadzienie i włóż do piekarnika. Po wyjęciu posyp ją szczypiorkiem, pietruszką albo sproszkowaną słodką papryką. Tak przygotowane danie serwuj z opiekanymi ziemniakami, frytkami albo purée z zielonego groszku. Dobrym rozwiązaniem będzie także zrobienie pikantnego dipu. Zarówno łosoś, jak i ser z pieczarkami mają łagodny smak, więc dobrze skomponują się z bardziej wyrazistymi składnikami, m.in. ostrym sosem pomidorowym.