
Składniki
4 sztuki
1.5 łyżeczki
0.5 szklanki
10 dekagramów
1 szklanka
10 dekagramów
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dzwonka łososia oprósz przyprawą Knorr i odstaw na 30 min. do lodówki.
Krok 2
Rybę obtocz w mące, usmaż na lekko rozgrzanej oliwie. Dodaj wino. Duś około 10 minut.
Krok 3
Rozpuść masło i dodaj mąkę, dbając o to, żeby się nie przypaliła. Dodaj mleko, doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając.
Krok 4
Ściągnij z ognia. Dodaj żółtko, starty ser, pokrojone pieczarki. Przypraw pieprzem.
Krok 5
Uduszone w winie porcje ryby ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Na każdej porcji połóż łyżkę nadzienia pieczarkowego. Wstaw na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Możesz udekorować cząstkami cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś zapiekany z nadzieniem
Łosoś zapiekany z nadzieniem to jedno z tych dań, które przygotujesz na wiele okazji i sposobów. Nadzienie zrobisz z różnych składników, więc z łatwością dopasujesz je do swoich preferencji. Nasza propozycja to klasyczne połączenie pieczarek i żółtego sera. Przygotuj bazę z mleka, mąki, tłuszczu i żółtka, a następnie dodaj ser i grzyby. Zamiast pieczarek sprawdzą się też inne, na przykład podgrzybki. Wybierz żółty ser, który dobrze będzie się zapiekał, czyli mozzarellę albo goudę. Żeby urozmaicić smak farszu, połącz go także z cebulą – zwykłą lub szalotką. Rybę uduś, a następnie wyłóż w naczyniu, dodaj nadzienie i włóż do piekarnika. Po wyjęciu posyp ją szczypiorkiem, pietruszką albo sproszkowaną słodką papryką. Tak przygotowane danie serwuj z opiekanymi ziemniakami, frytkami albo purée z zielonego groszku. Dobrym rozwiązaniem będzie także zrobienie pikantnego dipu. Zarówno łosoś, jak i ser z pieczarkami mają łagodny smak, więc dobrze skomponują się z bardziej wyrazistymi składnikami, m.in. ostrym sosem pomidorowym.