Makaron po chińsku z kaczką i krewetkami

- Krok 1Zetrzyj imbir na tarce. Pierś z kaczki pokrój w paseczki a następnie wymieszaj ze składnikami marynaty. Odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
- Krok 2Makaron ugotuj według wskazówek producenta lub jeśli używasz makaronu, niewymagającego gotowania namocz go w gorącej wodzie.
- Krok 3W wooku lub dużej patelni rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
- Krok 4Dodaj wtedy krewetki, obsmaż je szybko po czym przełóż na bok, to samo zrób z kaczką, obsmaż i przełóż na bok. Na ten sam rozgrzany tłuszcz dodaj posiekany czosnek, chilli i smaż chwile. Wrzuć pokruszone orzechy, gdy zaczną się rumienić przesuń je na krawędź woka.
- Krok 5Dodaj pokrojoną w pół plastry cebulę, smaż chwilę. Gdy się zeszkli wbij dwa jajka, gdy się całkowicie zetną na patelnię wlej marynatę z mięsa i sos ostrygowy.
- Krok 6Dodaj brokuły, pomidorki przekrojone na pół oraz kaczkę i krewetki. Na koniec wrzuć makaron i dokładnie wymieszaj. Gotowy makaron podawaj posypany szczypiorem pokrojonym w 3 cm długości słupki.

Idealnym dodatkiem do chińskich makaronów jest kapusta bok choy lub kapusta pekińska pokrojona w paseczki.

Dobrze przyrządzona chińszczyzna zapewni ci sukces kulinarny w każdych okolicznościach. Obiad we dwoje, impreza w gronie przyjaciół, kolacja dla rodziny – na wszystkie te okazje makaron po chińsku z kaczką i krewetkami jest propozycją idealną. Wspaniale wygląda i cudnie smakuje. Ta potrawa jest klasykiem chińskiej kuchni, w której lubuje się cały świat, w tym oczywiście Polacy. Żeby ją skosztować, nie musisz iść do chińskiej restauracji. Przygotujesz ją sama i będziesz dumna z efektów swojej pracy. Maksymalny efekt pozwoli ci osiągnąć specjalny, chiński makaron. Kupisz go bez większych problemów w dobrze wyposażonych delikatesach i marketach. Sekret tego dania tkwi w proporcjonalnym dobraniu składników, co zrobiliśmy już za ciebie. Kawałeczki mięsa z kaczki, owoce morza, warzywa i orzeszki to absolutne mistrzostwo. Pamiętaj, aby mięso wcześniej zamarynować. Zagwarantuje to idealną miękkość i smak.