Makaron z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi | Przepisy.pl pixel

Makaron z kurczakiem i pomidorkami w sosie śmietanowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
68 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

500 gramów

200 gramów

1 sztuka

50 gramów

100 gramów

2 szczypty

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

300 mililitrów

200 mililitrów

1 pęczek

100 gramów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente. Piersi pokrój w kostkę 1x1 cm, cebulę w plastry, pieczarki w ćwiartki a pomidorki przekrój na pół.

Krok 2

Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem, oprósz w mące, obsmaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Dodaj cebulę i pieczarki. Całość smaż, aż zupełnie odparują soki z mięsa i grzybów.

Krok 3

Dodaj śmietanę i 300 ml zimnej wody. Całość dopraw kostką Rosołu warzywnego Knorr i gotuj około 5 minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 4

Dodaj ugotowany makaron, połówki pomidorków i dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Na sam koniec dodaj liście szpinaku.

Krok 6

Makaron podawaj posypany startym serem i listkami bazylii.

1

Opinie o przepisie

  • Marcelina

    Marcelina , 23.10.2024

    Extra danie, studiuję i nie mam czasu na gotowanie. To danie robi się w 30 minut, dlatego często sięgam po przepis. Zamiast pomidorków koktajlowych czasem dodaję suszone pomidory.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem i pomidorkami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem i pomidorkami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem i pomidorkami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem i pomidorkami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem i pomidorkami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem i pomidorkami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem i pomidorkami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kurczakiem i pomidorkami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej