Makaron z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi | Przepisy.pl pixel

Makaron z kurczakiem i pomidorkami w sosie śmietanowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
68 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

500 gramów

200 gramów

1 sztuka

50 gramów

100 gramów

2 szczypty

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

300 mililitrów

200 mililitrów

1 pęczek

100 gramów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente. Piersi pokrój w kostkę 1x1 cm, cebulę w plastry, pieczarki w ćwiartki a pomidorki przekrój na pół.

Krok 2

Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem, oprósz w mące, obsmaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Dodaj cebulę i pieczarki. Całość smaż, aż zupełnie odparują soki z mięsa i grzybów.

Krok 3

Dodaj śmietanę i 300 ml zimnej wody. Całość dopraw kostką Rosołu warzywnego Knorr i gotuj około 5 minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 4

Dodaj ugotowany makaron, połówki pomidorków i dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Na sam koniec dodaj liście szpinaku.

Krok 6

Makaron podawaj posypany startym serem i listkami bazylii.

1

Opinie o przepisie

  • Marcelina

    Marcelina , 23.10.2024

    Extra danie, studiuję i nie mam czasu na gotowanie. To danie robi się w 30 minut, dlatego często sięgam po przepis. Zamiast pomidorków koktajlowych czasem dodaję suszone pomidory.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem i pomidorkami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem i pomidorkami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem i pomidorkami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem i pomidorkami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem i pomidorkami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem i pomidorkami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem i pomidorkami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kurczakiem i pomidorkami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej