Marcepanowe ciasto z żurawiną

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

32 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

2 łyżeczki

150 gramów

5 sztuk

100 mililitrów

200 gramów

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

polewa:

100 gramów

100 mililitrów

żurawina w cukrze:

0.5 szklanki

60 gramów

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszoną żurawinę zalej odrobiną gorącej wody i odstaw. W misce wymieszaj mikserem cukier, miękką Kasię i marcepan. Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajka, sok z cytryny i mleko.

Marcepanowe ciasto z żurawiną - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj mąkę (jedną łyżkę zostaw do oprószenia żurawiny) wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Żurawinę odsącz na sicie i oprósz łyżką mąki. Dodaj do ciasta i wymieszaj.

Marcepanowe ciasto z żurawiną - Krok 2

Krok 3

Formę posmaruj Kasią i oprósz bułką tartą. Ciasto przełóż do formy i piecz około 40 minut w 180 st.C.

Marcepanowe ciasto z żurawiną - Krok 3

Krok 4

W tym czasie z cukru i wody ugotuj syrop, włóż do niego żurawinę. Gdy zacznie się gotować zdejmij z ognia i trzymaj w syropie, aż wystygnie. Żurawinę wyjmij z syropu i obtocz w cukrze. Połóż na pergaminie i odstaw do wyschnięcia.

Marcepanowe ciasto z żurawiną - Krok 4

Krok 5

W rondelku podgrzej śmietankę i Kasię, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż otrzymana masa będzie gładka i lśniąca. Przestudź.

Marcepanowe ciasto z żurawiną - Krok 5

Krok 6

Wystudzone ciasto wyjmij z formy, polej polewą, udekoruj żurawinami i posiekanymi pistacjami.

Marcepanowe ciasto z żurawiną - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marcepanowe ciasto z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marcepanowe ciasto z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marcepanowe ciasto z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marcepanowe ciasto z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marcepanowe ciasto z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marcepanowe ciasto z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marcepanowe ciasto z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marcepanowe ciasto z żurawinąMarcepanowe ciasto z żurawiną

Marcepan przez długi czas uchodził za produkt drogi i ekskluzywny. Obecnie kojarzy się z tym, co wykwintne i eleganckie. Z jego udziałem tworzy się najbardziej wyszukane desery, a charakterystyczny migdałowo-różany smak zdobył już duże grono zwolenników. Po spróbowaniu marcepanowego ciasta z żurawiną z pewnością też do niego dołączysz!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów marcepanowych wyrobów. Jedno jest pewne – ten smak nie da o sobie zapomnieć na długo!

Na jaką okazję?

Marcepanowe ciasto z żurawiną to dobry pretekst, aby pochwalić się swoimi umiejętnościami kulinarnymi i wypaść dobrze w roli gospodarza. Spodziewasz się gości? Lepiej nie mogłeś trafić!

Czy wiesz, że?

Marcepan możesz przygotować również na własną rękę. W tym celu wystarczy, że bardzo drobno zmielisz obrane ze skórki migdały. Następnie do masy należy dodać cukier puder i olejek różany w tych samych proporcjach, a całość ubić na gładką masę. Gotowe!

Dla urozmaicenia:

Do dekoracji marcepanowego ciasta możesz użyć także migdałów.