Placki z suszoną żurawiną i bananem
łatwe
2920 osób zapisało

Składniki
1.5 szklanki
1 sztuka
0.5 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
20 gramów
1 sztuka
250 mililitrów
1 łyżka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj mąkę, z jajem, sodą, cynamonem, mlekiem, cukrem na jednolitą masę.

Krok 2
Banana pokrój w pół plastry i wraz z suszoną żurawiną dodaj je do masy.

Krok 3
Ciasto nakładaj na rozgrzany tłuszcz, formując małe placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron.

Krok 4
Usmażone placki układaj na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krok 5
Gotowe placki podawaj posypane cukrem pudrem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki z suszoną żurawiną i bananem
Placki z suszoną żurawiną i bananem to szybka i nieskomplikowana przekąska, która może być również zaserwowana jako obiad na słodko. Gotowe placki są pulchne, a jednocześnie chrupiące i słodkie. Jak je przyrządzić? Rozpocznij od ciasta, które zrobisz w prosty sposób dzięki specjalnej mieszance składników. Zasugeruj się wskazówkami na opakowaniu, a do otrzymanej masy dodaj banana (zagęści on konsystencję masy) pokrojonego w półplastry i suszoną żurawinę. Porcje ciasta przelewaj na rozgrzaną patelnię i smaż do momentu, aż placki nabiorą złocistej barwy. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, układaj je na papierowym ręczniku. Gotowe placki podawaj jeszcze ciepłe, skomponowane z odpowiednimi dodatkami – sprawdzą się świeże owoce (wykorzystaj sezonowe), cukier puder lub ulubiona owocowa polewa. W zimie pasować będzie do nich gorąca herbata, a w lecie szklanka zimnej lemoniady. Tym przepisem udowadniamy, że przygotowanie smacznego obiadu nie jest trudne. Wypróbuj go i podziel się swoją opinią w komentarzu.