Masa do wykonywania ozdób tortów i ciast

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 sztuki

80 mililitrów

0.5 szklanki

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masę taką robimy z ciasta parzonego, lecz bez jajek.

Krok 2

Do rondla wlewamy wodę, dodajemy Kasię i rozpuszczamy na ogniu, gdy już Kasia się rozpuści dodajemy mąkę, i ciągle mieszamy, by powstała jednolita lśniąca masa, odstająca od dna i ścianek rondla.

Krok 3

Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.

Krok 4

Gdy masa wystygnie przygotowujemy stolnicę i cukier puder.

Krok 5

Masę wyrabiamy dodając niewielkimi porcjami cukier puder.

Krok 6

Trwa to troszkę, bo masa najpierw robi się rzadka, ciągnąca, oblepiająca dłonie, ale później staje się sprężysta i plastyczna - i wtedy jest już gotowa do wyrabiania z niej listków, kwiatów i innych ozdób.

Krok 7

Aby nie obsychała zawijamy ją po podzieleniu na kilka części w woreczki foliowe.

Krok 8

Każdą część masy barwimy barwnikami spożywczymi na inny kolor. Możemy je barwić także sokiem z marchwi, buraka, mięty, lub po prostu dodając kolorowe kisielki (ilość zależna od tego jak intensywny ma być kolor).

Krok 9

I teraz przystępujemy do dzieła - potrzebna nam będzie jeszcze cienka skrobka.

Krok 10

Z masy odrywając palcami niewielkie kawałeczki formujemy kulki i szybkim energicznym ruchem skrobką rozpłaszczamy krążek, tworząc cienki owal lub kółko.

Krok 11

Następnie zwijamy pierwszy płatek tworząc środek róży.

Krok 12

Każdy następny przyklejony płatek tworzy różę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Masa do wykonywania ozdób tortów i ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Masa do wykonywania ozdób tortów i ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Masa do wykonywania ozdób tortów i ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Masa do wykonywania ozdób tortów i ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Masa do wykonywania ozdób tortów i ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Masa do wykonywania ozdób tortów i ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Masa do wykonywania ozdób tortów i ciast - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej