Masa do wykonywania ozdób tortów i ciast

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 mililitrów

0.5 szklanki

1

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masę taką robimy z ciasta parzonego, lecz bez jajek.

Krok 2

Do rondla wlewamy wodę, dodajemy Kasię i rozpuszczamy na ogniu, gdy już Kasia się rozpuści dodajemy mąkę, i ciągle mieszamy, by powstała jednolita lśniąca masa, odstająca od dna i ścianek rondla.

Krok 3

Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.

Krok 4

Gdy masa wystygnie przygotowujemy stolnicę i cukier puder.

Krok 5

Masę wyrabiamy dodając niewielkimi porcjami cukier puder.

Krok 6

Trwa to troszkę, bo masa najpierw robi się rzadka, ciągnąca, oblepiająca dłonie, ale później staje się sprężysta i plastyczna - i wtedy jest już gotowa do wyrabiania z niej listków, kwiatów i innych ozdób.

Krok 7

Aby nie obsychała zawijamy ją po podzieleniu na kilka części w woreczki foliowe.

Krok 8

Każdą część masy barwimy barwnikami spożywczymi na inny kolor. Możemy je barwić także sokiem z marchwi, buraka, mięty, lub po prostu dodając kolorowe kisielki (ilość zależna od tego jak intensywny ma być kolor).

Krok 9

I teraz przystępujemy do dzieła - potrzebna nam będzie jeszcze cienka skrobka.

Krok 10

Z masy odrywając palcami niewielkie kawałeczki formujemy kulki i szybkim energicznym ruchem skrobką rozpłaszczamy krążek, tworząc cienki owal lub kółko.

Krok 11

Następnie zwijamy pierwszy płatek tworząc środek róży.

Krok 12

Każdy następny przyklejony płatek tworzy różę.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej