
Składniki
750 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
0.5 szklanki
125 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i gotuj przez 15 minut w mundurkach. Odcedź, ostudź i obierz ze skórek. Pokrój w cienkie plasterki.
Krok 2
Pokrojony boczek i cebulkę podsmaż na łyżce oleju, do zrumienienia boczku, wymieszaj z ziemniakami, najlepiej już przestudzone.
Krok 3
Ogórka nie obieraj, przetnij tylko na pół i wypestkuj. Pokrój w kostkę.
Krok 4
Majonez wymieszaj dokładnie z sokiem z cytryny i przyprawami. Zalej sałatę i również dokładnie przemieszaj. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej