Owocowa pychotka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

102

21 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

1 szklanka

2 łyżki

1.5 szklanki

1 opakowanie

8 łyżek

1 łyżeczka

masa:

1 puszka

3 opakowania

700 mililitrów

1 łyżka

0.5 opakowania

2 łyżeczki

wierzch:

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spód: białka ubić na sztywną pianę.

Krok 2

Stopniowo, na przemian, nie przerywając ubijania dodawać cukier i żółtka.

Krok 3

Następnie dodać rozpuszczoną Kasię z wodą i lekko trzepać ciasto.

Krok 4

Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.

Krok 5

Wszystko delikatnie wymieszać.

Krok 6

Uwaga: gdy dodawałam Kasię z wodą, mąkę z proszkiem i kakao miksowałam na najmniejszych obrotach.

Krok 7

Biszkopt piec w tortownicy o średnicy 26 cm.

Krok 8

Wiśnie odsączyć, a do soku dolać tyle wody, aby uzyskać 3/4 litra płynu.

Krok 9

Odlać trochę soku i w zimnym soku rozpuścić galaretki.

Krok 10

Resztę soku doprowadzić do wrzenia, dodać rozprowadzoną galaretkę i chwilę gotować na wolnym ogniu.

Krok 11

Następnie wrzucić wiśnie, całość chwilę mieszać i odstawić z ognia do zastygnięcia.

Krok 12

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz żelatynę ostudzoną, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.

Krok 13

Upieczony biszkopt przekroić na połowę i skropić rumem.

Krok 14

Na pierwszym blacie biszkoptu układać na nim kupkami galaretkę, a luki uzupełniać kupkami bitej śmietany.

Krok 15

Następnie położyć na to drugi blat, a na nim tak samo kupki galaretki i bitej śmietany.

Krok 16

Wierzch posypać tartą czekoladą.

Krok 17

Ciasto wstawić do lodówki dla lepszego stężenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owocowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owocowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owocowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owocowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owocowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owocowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owocowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Delicje - mak - kokos
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej