Pieczeń rzymska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń rzymska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj 4 jajka na twardo, obierz.

Krok 2

Cebulę posiekaj drobno i przesmaż. Bułkę namocz i dobrze wyciśnij, dodaj do mięsa wraz z cebulą.

Krok 3

Wbij 2 jajka, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku Przyprawą Knorr. Podziel na 2 części.

Krok 4

Prostokątną blaszkę wyłóż pergaminem, ułóż 1 część mięsa na spodzie, ułóż ugotowane jajka na środku jedno za drugim, przykryj 2 warstwą mięsa.

Krok 5

Wstaw pieczeń do rozgrzanego piekarnika do temp. 180 C na 40 min. Wyjmij pieczeń, posmaruj olejem i piecz jeszcze 20 min.

Krok 6

Pieczeń można podawać na ciepło i zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń rzymska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń rzymska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń rzymska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń rzymska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń rzymska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń rzymska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń rzymska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń rzymska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń rzymskaPieczeń rzymska

Pieczeń rzymska jest pyszną mięsną potrawą, która stanowi świetną alternatywę dla klasycznych kotletów. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a tajemnica jej smaku tkwi w odpowiednim nadzieniu. Może być przygotowane z kiełbasy, równie dobrze sprawdzą się również ugotowane na twardo jajka. Dzięki nim w prosty sposób urozmaicisz smak i konsystencję przygotowywanego dania. Przyrządzając pieczeń rzymską, należy pamiętać także o tym, aby była pieczona w odpowiedniej formie. W tym celu wykorzystaj np. keksówkę, której użycie sprawi, że danie będzie miało zwartą konsystencję i tym samym łatwiej będzie je podzielić na odpowiedniej wielkości plastry. Pieczeń nada się zarówno do podawania jako element obiadu – z ziemniakami i bukietem surówek, jak również na zimno – serwowana jako dodatek do dowolnego rodzaju pieczywa. Aby uatrakcyjnić smak pieczeni rzymskiej, podawaj ją z sosem chrzanowym lub czosnkowym. Koniecznie sprawdź ten przepis na wyjątkowo smaczne danie i podziel się swoją opinią o nim w komentarzu. Życzymy smacznego.