
Składniki
800 gramów
1 opakowanie
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj 4 jajka na twardo, obierz.
Krok 2
Cebulę posiekaj drobno i przesmaż. Bułkę namocz i dobrze wyciśnij, dodaj do mięsa wraz z cebulą.
Krok 3
Wbij 2 jajka, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku Przyprawą Knorr. Podziel na 2 części.
Krok 4
Prostokątną blaszkę wyłóż pergaminem, ułóż 1 część mięsa na spodzie, ułóż ugotowane jajka na środku jedno za drugim, przykryj 2 warstwą mięsa.
Krok 5
Wstaw pieczeń do rozgrzanego piekarnika do temp. 180 C na 40 min. Wyjmij pieczeń, posmaruj olejem i piecz jeszcze 20 min.
Krok 6
Pieczeń można podawać na ciepło i zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska jest pyszną mięsną potrawą, która stanowi świetną alternatywę dla klasycznych kotletów. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a tajemnica jej smaku tkwi w odpowiednim nadzieniu. Może być przygotowane z kiełbasy, równie dobrze sprawdzą się również ugotowane na twardo jajka. Dzięki nim w prosty sposób urozmaicisz smak i konsystencję przygotowywanego dania. Przyrządzając pieczeń rzymską, należy pamiętać także o tym, aby była pieczona w odpowiedniej formie. W tym celu wykorzystaj np. keksówkę, której użycie sprawi, że danie będzie miało zwartą konsystencję i tym samym łatwiej będzie je podzielić na odpowiedniej wielkości plastry. Pieczeń nada się zarówno do podawania jako element obiadu – z ziemniakami i bukietem surówek, jak również na zimno – serwowana jako dodatek do dowolnego rodzaju pieczywa. Aby uatrakcyjnić smak pieczeni rzymskiej, podawaj ją z sosem chrzanowym lub czosnkowym. Koniecznie sprawdź ten przepis na wyjątkowo smaczne danie i podziel się swoją opinią o nim w komentarzu. Życzymy smacznego.