Polędwiczki wieprzowe zapiekane z gorgonzolą | Przepisy.pl pixel

Pieczone polędwiczki z gorgonzolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
195 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

161 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

40 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

100 mililitrów

1 łyżeczka

2 sztuki

50 mililitrów

50 mililitrów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, wytnij błonki i żyłki, a następnie osusz.

Pieczone polędwiczki z gorgonzolą - Krok 1

Krok 2

Oregano, Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr i czosnek połącz z oliwą z oliwek. Tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso. Mięso nakryj folią i odstaw w chłodne miejsce na około 20-30 minut.

Pieczone polędwiczki z gorgonzolą - Krok 2

Krok 3

Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron, podlej białym winem i szklanką wody, dodaj liść laurowy. Patelnię wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 190°C na około 15 minut. Ser gorgonzola zetrzyj na tarce.

Pieczone polędwiczki z gorgonzolą - Krok 3

Krok 4

Po upływie tego czasu mięso odłóż na bok, a do powstałego sosu dodaj Bulionetkę domową pieczeniową Knorr i starty ser. Całość doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Dodaj zasmażkę Knorr i śmietanę, gotuj chwilę, do momentu gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji.

Pieczone polędwiczki z gorgonzolą - Krok 4

Krok 5

Mięso pokrój w plastry, ułóż na talerzu i podawaj polane sosem.

Pieczone polędwiczki z gorgonzolą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone polędwiczki z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone polędwiczki z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone polędwiczki z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone polędwiczki z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone polędwiczki z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone polędwiczki z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone polędwiczki z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone polędwiczki z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bambus z ryżem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone polędwiczki z gorgonzoląPieczone polędwiczki z gorgonzolą

Szukasz smacznego dania, które będzie gwiazdą wieczoru na uroczystej kolacji? Polędwiczki w sosie z gorgonzolą okażą się doskonałym wyborem! Sprawdź naszą recepturę na to danie, kup potrzebne składniki i rozpocznij przygotowania. Polędwiczki z gorgonzolą mogą zaskoczyć Twoich gości, ponieważ użycie tego rodzaju mięsa i sera jest dosyć nietuzinkowe, ale jakie smaczne! Spróbujesz?

Dla kogo?

Polecamy tę potrawę wszystkim miłośnikom mięs i serów. Polędwiczka w sosie z gorgonzolą ma oryginalny smak i aromat, a to spore atuty. Na dodatek przygotowanie tego dania jest naprawdę szybkim procesem. Wystarczy, że spędzisz w kuchni godzinę i gotowe! Danie błyskawicznie znajdzie się na Twoim talerzu. Kiedy rozpoczynasz przygotowania?

Na jaką okazję?

Polędwiczki w aromatycznym sosie z gorgonzolą będą zachwycać na większej uroczystości. Zaserwuj je na urodziny lub imieniny, a zachwycisz swoich gości. Nie myśl jednak, że polędwiczki sprawdzą się tylko na większe okazje. Możesz również przygotować je na codzienny obiad i umilić sobie dzień tym doskonałym smakołykiem! Nie potrzebujesz okazji, by polędwiczki gościły w Twojej kuchni.

Czy wiesz, że?

Polędwiczka wieprzowa jest określana jako najsmaczniejszy kawałek z półtuszy wieprzowej. Nawet najwięksi krytycy kulinarni stawiają na ten rodzaj mięsa, ponieważ można zrobić z niego prawdziwe arcydzieła. Dołącz do tego grona i przygotuj w swojej kuchni polędwiczki, których nie powstydziłby się żaden szef kuchni. 

Dla urozmaicenia:

Polędwiczki wieprzowe zapiekane z serem gorgonzola doskonale komponują się z pieczonymi dodatkami. Co powiesz na chrupiące bataty lub ziemniaki? Jesteśmy pewni, że to połączenie Ci posmakuje. Możesz również postawić na sałatkę z kilku składników, aby nie przesadzić z ilością aromatów. Pamiętaj, że ser gorgonzola ma bardzo charakterystyczny smak.