Pierniczki świąteczne

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 szklanka

2 sztuki

1 szklanka

0.5 opakowania

0.5 kilograma

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuścić w rondlu Kasię z miodem i cukrem, a następnie odstawić, aby ostygło.

Krok 2

Przesiać mąkę przez sito, dodać sodę, przyprawę korzenną i wymieszać z przestudzoną Kasią, aż uzyskamy jednolitą masę.

Krok 3

Tak powstałe ciasto włożyć do lodówki na jedną godzinę.

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm.

Krok 5

Wycinać dowolne kształty - najlepiej przy użyciu foremek.

Krok 6

Piec ciastka około 10 minut w temp 180 C.

Krok 7

Kiedy ostygną, polać polewą lub polukrować .

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierniczki świątecznePierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne to jeden z nieodłącznych elementów bożonarodzeniowego stołu. Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób. Na początek należy rozpuścić margarynę z miodem i cukrem, a następnie odstawić całość do przestygnięcia. Potem wystarczy przesiać mąkę, dodać sodę, przyprawy korzenne i przestudzoną margarynę z dodatkami. Wszystkie składniki wyrób na jednolitą masę i wstaw do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj, powycinaj wzory (gwiazdki, choinki, dzwonki lub kwiatki) i upiecz. Chcąc uzyskać ciemniejszy kolor pierniczków, dodaj do ciasta około dwie łyżki kakao. Na tego typu ciemnych ciasteczkach świetnie prezentować będą się jasne zdobienia. Użyj w tym celu np. lukru królewskiego, który zrobisz z białka, szklanki cukru pudru i kilku kropel soku z cytryny. Aby nadać mu kolor, możesz dodać do lukru naturalne barwniki. Kurkuma zabarwi go na żółty kolor, sok z granatów – na różowy, a zmiksowana bazylia – na zielony. Korzystaj też z kolorowych posypek, bakalii i cukierków. Spraw, by Twoje wypieki były wyjątkowe.