
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
100 gramów
100 gramów
150 gramów
200 gramów
100 gramów
1 szklanka
1000 mililitrów
2000 mililitrów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piernik na moczkę śląską pokrój w kostkę.

Krok 2
W garnku zagotuj wodę z około 300 gramami cukru i dodaj suszone śliwki. Pogotuj 5 minut i dodaj kompoty, sparzoną i obraną skórkę z cytryny i piernik. Mieszając, zagotuj.

Krok 3
Do całości dodaj zasmażkę jasną Knorr, zagotuj.

Krok 4
Bakalie pokrój i wszystko dodaj do moczki. Dopraw do smaku cukrem, sokiem z 1 cytryny, cukrem waniliowym i przyprawami według uznania.

Krok 5
Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Uważaj, aby nie przypalić potrawy. Moczkę podawaj na ciepło lub zimno w kompotierkach.


Dobra rada:
Jeżeli ktoś lubi można zrobić moczkę gęściejszą, dodając więcej piernika i zasmażki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Moczka śląska
Zadajesz sobie pytanie: co to jest moczka? Śpieszymy z wyjaśnieniem! Moczka śląska to fantastyczny i wyjątkowy deser, który wywodzi się – jak nazwa wskazuje – ze Śląska. Nie jest znany w żadnym innym rejonie kraju, a zdecydowanie zasługuje na uwagę. To połączenie niezwykle aromatycznych składników, które sprawiają, że przepis na moczkę śląską po prostu trzeba wypróbować, niezależnie od miejsca zamieszkania.
Dla kogo?
Moczka śląska czy śląsko moczka? Przepis można znaleźć pod różnymi nazwami, ale najważniejsze staje się uchwycenie niepowtarzalnego smaku potrawy. Figi, daktyle, migdały i rodzynki w połączeniu ze śliwkami i musem jabłkowym tworzą deser nieprawdopodobnie esencjonalny. Przyprawy korzenne nadają moczce cudowny zapach, który sprawi, że przygotowywanie przepisu na moczkę szybko zwabi do kuchni twoich domowych łasuchów.
Na jaką okazję?
Moczka jest jednym z najpiękniej pachnących deserów świątecznych. A wszystko to dzięki piernikowi, suszonym owocom i bakaliom – kluczowym składnikom w przepisie na moczkę. Oto bogactwo smaków, na które możesz sobie pozwolić nie tylko w święta. Moczka śląska poprawi nastrój każdego dnia, szczególnie zimą. Kiedy mróz za oknem, mus owocowo-bakaliowy z nutką przypraw korzennych to spełnienie słodkich marzeń.
Czy wiesz, że?
Nazwa specjału pochodzi od moczenia piernika w wodzie i owocowych kompotach. Czynność ta jest postawą każdego przepisu na moczkę. Na Śląsku powstało wiele wersji potrawy – spotkać można również warianty wytrawne moczki śląskiej, przyrządzane na warzywnym bulionie.
Dla urozmaicenia:
Moczka – przepis po śląsku zawojuje stoły w każdym zakątku naszego kraju. Dla wzmocnienia aromatu moczki, warto dodać dużą szczyptę cynamonu.