
Składniki
3.5 szklanki
1 sztuka
100 gramów
1 szklanka
300 gramów
2 łyżeczki
60 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki wbij jajko, dodaj szczyptę soli, wlej szklankę gorącej wody i połowę rozpuszczonego masła. Wyrabiaj ciasto pierogowe, aż będzie gładkie. Odstaw gotowe ciasto na 20 minut.

Krok 2
Ser utrzyj ze śmietaną, cukrem oraz skórką z cytryny,

Krok 3
Ciasto rozwałkuj cienko i wycinaj, na przykład za pomocą szklanki, okrągłe placki.

Krok 4
Nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.

Krok 5
Pierogi ugotuj i podawaj polane masłem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z białym serem
Delikatne ciasto, a w środku słodki, aksamitny farsz twarogowy. Co to za potrawa? Pierogi z serem! To doskonałe rozwiązanie na codzienny obiad, nawiązujący do rodzinnych tradycji kulinarnych. Jeśli szukacie pomysłu na klasyczne pierogi z białym serem – skorzystajcie z naszego przepisu. Wystarczą mąka, jajko, masło, tytułowy twaróg, cukier waniliowy, śmietana oraz skórka z cytryny. Dzięki tym prostym składnikom przygotujecie pyszne danie, które posmakuje każdemu kulinarnemu tradycjonaliście!
Dla kogo?
Pierogi z białym serem to przepis, który przypadnie do gustu osobom lubiącym dania na słodko, przygotowywane szybko i prosto.
Na jaką okazję?
Pierogi z twarogiem są idealną propozycją na codzienny obiad, ale nie tylko! Sprawdzą się również jako pyszny, tradycyjny deser.
Czy wiesz, że?
Pojęcia „twaróg” i „ser biały” najczęściej stosowane są zamiennie. Warto jednak pamiętać, że w niektórych częściach kraju nazwy te znaczą zupełnie co innego. Twarogiem określa się gotowy serek, z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewki czy cebuli, którym smaruje się chleb.
Dla urozmaicenia:
Przepis na pierogi z białym serem wzbogaćcie rodzynkami, które dodajcie do masy twarogowej. Przepis na ciasto na pierogi z serem z kolei możecie wykorzystać także do przygotowania innych wersji tego dania, np. pierogów z sezonowymi owocami, czy ruskich.