Kurczak z dynią – przepis na pierś z farszem z dyni | Przepisy.pl pixel

Soczysta pierś z kurczaka z dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
924 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

403 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

655 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

500 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 łyżka

50 gramów

1 szczypta

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem z pestek dyni.

Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błon. Na środku, zaczynając od grubszej strony, na całej długości zrób nacięcie. Pierś lekko rozbij na grubość około 2 cm, uważając jednak, aby nie rozciąć mięsa. Rozbite piersi zanurz w przygotowanej marynacie.

Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - Krok 2

Krok 3

Pokrojoną dynię zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 60 minut.

Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - Krok 3

Krok 4

Upieczoną dynię zmiksuj dokładnie z miodem, żółtkami, imbirem, cynamonem oraz bułką tartą. Powinna powstać dość ścisła masa. Farsz umieść w nacięciu piersi z kurczaka.

Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - Krok 4

Krok 5

Piersi ułóż na średnio rozgrzanej patelni i smaż około 10 minut, odwracając pierś co jakiś czas.

Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - Krok 5

Krok 6

Pierś przekrój po skosie na pół. Podawaj z ziemniakami lub ryżem

Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysta pierś z kurczaka z dynią   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dewolaje
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

trudne

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysta pierś z kurczaka z dynią  Soczysta pierś z kurczaka z dynią

Jesień to wprost wymarzona pora roku dla wielbicieli ciekawej i urozmaiconej kuchni. Ogromny wybór warzyw zachęca do sięgnięcia po nieprzeciętne przepisy. Do takich z całą pewnością można zaliczyć soczystą pierś z kurczaka z dynią. Nie daj się jesiennej chandrze – niech w kuchni zrobi się kolorowo i aromatycznie za sprawą naszego kurczaka z dynią!

Dla kogo? Według znanej piosenki „mimozami jesień się zaczyna…”, ale dla szefów kuchni prawdziwym symbolem tej pory roku jest dynia! To pomarańczowe warzywo nie służy jedynie za jesienny element dekoracji, ale przede wszystkim jest podstawą wielu oryginalnych dań. Skosztuj kurczaka z dynią i zostań ekspertem w dziedzinie sezonowej kuchni.

Na jaką okazję? Dynię warto uwzględniać w codziennym menu. Dodaje smaku i koloru gulaszom, zupom, purée, a nawet tak popularnemu składnikowi, jakim jest pierś z kurczaka. Dynia przyprawiona imbirem, miodem i cynamonem to idealne nadzienie do soczystego, drobiowego filetu. Dyniowym, aromatycznym farszem proponujemy wypełnić mięsne kieszonki. Po usmażeniu piersi z kurczaka z dynią, potnij je w poprzek na kawałki, z których możesz ułożyć w kolorową kompozycję – gwarantujemy, że nikt się jej nie oprze. Dynię z piersią z kurczaka możesz zaserwować gościom na poprawę humoru, gdy za oknem zacznie się jesienna szaruga.

Czy wiesz, że? Choć przepis na kurczaka z dynią może być nowością w twojej kuchni, warto wiedzieć, że warzywo posiada długą historię kulinarną. W Ameryce Południowej dynia była uprawiana już 10 tysięcy lat temu.

Dla urozmaicenia: Kurczak z dynią podany z ryżem to prosty przepis na znakomity obiad. Wykorzystaj ryż brązowy, jaśminowy lub basmati. Z czym jeszcze serwować potrawę? Do filetu z kurczaka z dynią świetnie pasują pieczone ziemniaki z ziołami.