Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem

- Krok 1Grzyby dzień wcześniej zalać szklanką wrzącej wody i zostawić pod przykryciem do następnego dnia, aby zmiękły.
- Krok 2Następnego dnia przygotować farsz grzybowy: borowiki osuszyć i bardzo drobno pokroić. Cebulę obrać z łupin i drobno posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.
- Krok 3Na rozgrzaną patelnię wlać Ramę Smaż jak szef kuchni, gdy znikną bąbelki zeszklić cebulę z czosnkiem, następnie dodać posiekane grzyby, chwilkę je podsmażyć wlać płyn który został z namaczania grzybów, dusić aż odparuje cały płyn. Dodać do grzybów porwany jarmuż. Farsz doprawić do smaku solą, różowym pieprzem. Do lekko przestudzonego farszu dodać też 1-2 łyżki sera, wymieszać.
- Krok 4Piersi kurczaka naciąć, aby utworzyła się duża kieszeń. Doprawić mięso solą, czarnym i rozgniecionym różowym pieprzem (na zewnątrz i w środku). Do kieszonki nałożyć farsz grzybowy i spiąć wykałaczkami.
- Krok 5Pierś kurczaka ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie posmarowanym ramą, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni C, następnie zwiększyć temp. do 220 stopni C i piec jeszcze 15 minut.
- Krok 6Mięso podajemy od razu pokrojone w grube plastry z sałatką np. z pieczonych buraków, kaszy bulgur, czarnej soczewicy i sałaty.
Przygotowanie