Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem

Autor: Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

ratingratingratingratingrating

3

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 gramów

1 sztuka

2 sztuki

0 gramów

2 łyżki

0 gramów

0 gramów

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby dzień wcześniej zalać szklanką wrzącej wody i zostawić pod przykryciem do następnego dnia, aby zmiękły.

Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem - Krok 1

Krok 2

Następnego dnia przygotować farsz grzybowy: borowiki osuszyć i bardzo drobno pokroić. Cebulę obrać z łupin i drobno posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.

Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzaną patelnię wlać Ramę Smaż jak szef kuchni, gdy znikną bąbelki zeszklić cebulę z czosnkiem, następnie dodać posiekane grzyby, chwilkę je podsmażyć wlać płyn który został z namaczania grzybów, dusić aż odparuje cały płyn. Dodać do grzybów porwany jarmuż. Farsz doprawić do smaku solą, różowym pieprzem. Do lekko przestudzonego farszu dodać też 1-2 łyżki sera, wymieszać.

Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem - Krok 3

Krok 4

Piersi kurczaka naciąć, aby utworzyła się duża kieszeń. Doprawić mięso solą, czarnym i rozgniecionym różowym pieprzem (na zewnątrz i w środku). Do kieszonki nałożyć farsz grzybowy i spiąć wykałaczkami.

Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem - Krok 4

Krok 5

Pierś kurczaka ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie posmarowanym ramą, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni C, następnie zwiększyć temp. do 220 stopni C i piec jeszcze 15 minut.

Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem - Krok 5

Krok 6

Mięso podajemy od razu pokrojone w grube plastry z sałatką np. z pieczonych buraków, kaszy bulgur, czarnej soczewicy i sałaty.

Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej