Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym
łatwe
417 osób zapisało

Składniki
600 gramów
3 łyżki
1 opakowanie
100 mililitrów
1 łyżka
1 pęczek
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z indyka pokrój wzdłuż na cienkie, długie plastry.

Krok 2
W małym garnku podsmaż pokrojoną w kosteczkę szalotkę, dodaj napój kokosowy, Przyprawę do grilla Knorr i ketchup Hellmann's. Wszystko razem gotuj minutę, odstaw na bok do ostygnięcia.

Krok 3
W chłodną już marynatę włóż pokrojone piersi z indyka. Odstaw je do zamarynowania na co najmniej 12 godzin.

Krok 4
Zmiksuj kolendrę z czosnkiem i sokiem z limonki. Dodaj kmin rzymski. Na paski zamarynowanego mięsa nałóż pastę zmiksowanej kolendry. Paski mięsa zwiń w "ślimaczki" i nadziej po dwie-trzy roladki na patyki do szaszłyków.

Krok 5
Gotowe szaszłyki grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą do momentu, gdy indyk będzie miękki i rumiany.


Dobra rada:
Możesz do marynaty dodać łyżkę gotowej przyprawy typu garam masala.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym – skorzystaj koniecznie z tego przepisu, robiąc obiad albo kiedy organizujesz grilla. To smaczne danie o orientalnym smaku będzie bardzo ciekawą alternatywą dla kiełbasek i karkówki. Podaj to aromatyczne danie na przykład z sosem tzatziki, czosnkowym lub z pomidorową salsą. Dobrze będzie smakowało z zieloną sałatą w ziołowym sosie oraz z ryżem. Pokrój mięso w grube paski i przygotuj marynatę z mleczka kokosowego, przypraw oraz łagodnego ketchupu. Kmin rzymski dodawany do pasty dobrze jest najpierw zmielić lub utrzeć w moździerzu. Mleczko kokosowe ma delikatnie słodki smak, możesz więc przełamać go pikantnymi składnikami. Indyka dokładnie natartego marynatą warto wstawić do lodówki nawet na kilkanaście godzin. Do piersi z indyka przygotowanych w ten sposób dodaj na przykład surówkę z kapusty pekińskiej. Koniecznie sprawdź nasz przepis na piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym i podziel się swoją opinią w komentarzu.