Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
175 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

282 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

420 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

100 mililitrów

1 łyżka

1 pęczek

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z indyka pokrój wzdłuż na cienkie, długie plastry.

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - Krok 1

Krok 2

W małym garnku podsmaż pokrojoną w kosteczkę szalotkę, dodaj napój kokosowy, Przyprawę do grilla Knorr i ketchup Hellmann's. Wszystko razem gotuj minutę, odstaw na bok do ostygnięcia.

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - Krok 2

Krok 3

W chłodną już marynatę włóż pokrojone piersi z indyka. Odstaw je do zamarynowania na co najmniej 12 godzin.

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - Krok 3

Krok 4

Zmiksuj kolendrę z czosnkiem i sokiem z limonki. Dodaj kmin rzymski. Na paski zamarynowanego mięsa nałóż pastę zmiksowanej kolendry. Paski mięsa zwiń w "ślimaczki" i nadziej po dwie-trzy roladki na patyki do szaszłyków.

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - Krok 4

Krok 5

Gotowe szaszłyki grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą do momentu, gdy indyk będzie miękki i rumiany.

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz do marynaty dodać łyżkę gotowej przyprawy typu garam masala.

4

Opinie o przepisie

  • Sylwia

    Sylwia , 02.09.2019

    Witam, czym można zastąpić kolendrę?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Janina Kowalska

    Janina Kowalska , 19.05.2017

    w tytule indyk a w punkcie piątym kurczak

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowymPiersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym – skorzystaj koniecznie z tego przepisu, robiąc obiad albo kiedy organizujesz grilla. To smaczne danie o orientalnym smaku będzie bardzo ciekawą alternatywą dla kiełbasek i karkówki. Podaj to aromatyczne danie na przykład z sosem tzatziki, czosnkowym lub z pomidorową salsą. Dobrze będzie smakowało z zieloną sałatą w ziołowym sosie oraz z ryżem. Pokrój mięso w grube paski i przygotuj marynatę z mleczka kokosowego, przypraw oraz łagodnego ketchupu. Kmin rzymski dodawany do pasty dobrze jest najpierw zmielić lub utrzeć w moździerzu. Mleczko kokosowe ma delikatnie słodki smak, możesz więc przełamać go pikantnymi składnikami. Indyka dokładnie natartego marynatą warto wstawić do lodówki nawet na kilkanaście godzin. Do piersi z indyka przygotowanych w ten sposób dodaj na przykład surówkę z kapusty pekińskiej. Koniecznie sprawdź nasz przepis na piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym i podziel się swoją opinią w komentarzu.