Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

146 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

244 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

346 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

100 mililitrów

1 pęczek

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

0 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z indyka pokrój wzdłuż na cienkie, długie plastry.

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym - Krok 1

Krok 2

W małym garnku podsmaż pokrojoną w kosteczkę szalotkę, dodaj mleko kokosowe, Przyprawę do grilla Knorr i ketchup Hellmann's. Wszystko razem gotuj minutę, odstaw na bok do ostygnięcia.

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym - Krok 2

Krok 3

W chłodną już marynatę włóż pokrojone piersi z indyka. Odstaw je do zamarynowania na co najmniej 12 godzin.

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym - Krok 3

Krok 4

Zmiksuj kolendrę z czosnkiem i sokiem z limonki. Dodaj kmin rzymski. Na paski zamarynowanego mięsa nałóż pastę zmiksowanej kolendry. Paski mięsa zwiń w "ślimaczki" i nadziej po dwie-trzy roladki na patyki do szaszłyków.

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym - Krok 4

Krok 5

Gotowe szaszłyki grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą do momentu, gdy indyk będzie miękki i rumiany.

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz do marynaty dodać łyżkę gotowej przyprawy typu garam masala.

4

Opinie o przepisie

  • Sylwia

    Sylwia

    Witam, czym można zastąpić kolendrę?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Janina Kowalska

    Janina Kowalska

    w tytule indyk a w punkcie piątym kurczak

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowymPiersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym – skorzystaj koniecznie z tego przepisu, robiąc obiad albo kiedy organizujesz grilla. To smaczne danie o orientalnym smaku będzie bardzo ciekawą alternatywą dla kiełbasek i karkówki. Podaj to aromatyczne danie na przykład z sosem tzatziki, czosnkowym lub z pomidorową salsą. Dobrze będzie smakowało z zieloną sałatą w ziołowym sosie oraz z ryżem. Pokrój mięso w grube paski i przygotuj marynatę z mleczka kokosowego, przypraw oraz łagodnego ketchupu. Kmin rzymski dodawany do pasty dobrze jest najpierw zmielić lub utrzeć w moździerzu. Mleczko kokosowe ma delikatnie słodki smak, możesz więc przełamać go pikantnymi składnikami. Indyka dokładnie natartego marynatą warto wstawić do lodówki nawet na kilkanaście godzin. Do piersi z indyka przygotowanych w ten sposób dodaj na przykład surówkę z kapusty pekińskiej. Koniecznie sprawdź nasz przepis na piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym i podziel się swoją opinią w komentarzu.