Skrzydełka Buffalo - przepis na pikantne z grilla | Przepisy.pl pixel

Pikantne skrzydełka Buffalo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
734 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

546 osób wydrukowało

Pobierz pdf

885 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

80 mililitrów

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

0.7 szklanki

sos jogurtowy:

200 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka dokładnie umyj i osusz. Następnie odetnij końcówkę, tak zwaną lotkę, i wyrzuć. Pozostałą część przetnij na pół w miejscu zgięcia.

Pikantne skrzydełka Buffalo - Krok 1

Krok 2

Kostkę Knorr rozetrzyj z olejem.

Pikantne skrzydełka Buffalo - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj posiekany czosnek, whisky, pastę pomidorową, ketchup, sos tabasco i sojowy, paprykę, syrop klonowy oraz cukier. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie pasta.

Pikantne skrzydełka Buffalo - Krok 3

Krok 4

Przełóż skrzydełka do marynaty i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, ale najlepiej na całą noc.

Pikantne skrzydełka Buffalo - Krok 4

Krok 5

Skrzydełka grilluj zaczynając od niskiej temperatury, aby marynata nie spaliła się zbyt szybko. Po około 15-20 minutach możesz mięso bardziej dopiec, aby marynata się skarmelizowała. Podawaj z sosem jogurtowym.

Pikantne skrzydełka Buffalo - Krok 5

Krok 6

Sos jogurtowy. Czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj szczypiorek. Składniki sosu wymieszaj i dopraw.

Pikantne skrzydełka Buffalo - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne skrzydełka Buffalo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne skrzydełka Buffalo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne skrzydełka Buffalo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne skrzydełka Buffalo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne skrzydełka Buffalo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne skrzydełka Buffalo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne skrzydełka Buffalo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne skrzydełka Buffalo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne skrzydełka BuffaloPikantne skrzydełka Buffalo

Ślinka cieknie na sam ich widok! Smaczna, złocista przekąska przygotowana z drobiowych skrzydełek jest doskonała zawsze wtedy, kiedy trzeba przygotować coś szybko, a jednocześnie zrobić dobre wrażenie na tych, którzy będą je jeść. Tajemnica sukcesu tkwi w marynacie. To pomidorowa mieszanka składników, które połączone w całość stworzą prawdziwą eksplozję smaku – dodajmy – bardzo, że bardzo ostrą. Jeśli nie masz czasu, aby skrzydełka nieco w niej poleżały, nic nie szkodzi. Smaż je na patelni obficie zamoczone w sosie. Gdy skrzydełka marynowały się w niej dłużej, doskonale będzie przyrządzić je na grillu. W obydwu przypadkach koniecznie podaj je z zimnym jogurtowym dipem ze szczypiorkiem i czosnkiem, który orzeźwi twoje kubki smakowe po dawce ostrych przypraw. Do dania zaserwuj schłodzone jasne piwo.