Pikantne skrzydełka z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

369 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

205 osób wydrukowało

Pobierz pdf

276 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

50 mililitrów

3 łyżki

80 gramów

1 łyżka

1 pęczek

1 łyżka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka potnij na mniejsze kawałki, oprósz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, aby nadać mięsu odpowiednio pikantny smak.

Pikantne skrzydełka z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Zamarynowane w ten sposób skrzydełka obsmaż na patelni na rozgrzanej Ramie Smaż jak szef kuchni. Następnie ułóż na blasze, na pergaminie, wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut w 180°C. Tak przygotowane skrzydełka z kurczaka będą miały chrupiącą skórkę i odpowiednią soczystość.

Pikantne skrzydełka z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie skrzydełka razem z sokami przełóż na patelnię, dodaj sos sojowy, olej sezamowy, starty imbir oraz łyżeczkę miodu. Całość delikatnie podgrzej doprowadzając płyn do wrzenia, mieszając wszystko razem. Danie podawaj posypane kolendrą.

Pikantne skrzydełka z kurczaka - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Skrzydełka podawaj z kawałkami chrupiącego selera naciowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne skrzydełka z kurczakaPikantne skrzydełka z kurczaka

Pikantne skrzydełka z kurczaka to sprawdzony sposób na smaczny obiad na świeżym powietrzu –  nadają się na grilla, ale przyrządzisz je również na patelni. Potrawa łączy w sobie wyraziste aromaty orientalnych przypraw i dodatków, które przenikają się z delikatnym mięsem z kurczaka. Ten przepis sprawi, że przyrządzisz pikantne skrzydełka w zaledwie trzech krokach. Na początek pokrój je na mniejsze kawałki, dodaj trochę oliwy i oprósz wyrazistą przyprawą do pikantnego kurczaka. Dla urozmaicenia smaku natrzyj mięso czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odstaw na kilkadziesiąt minut do lodówki. Następnie smaż je na patelni, a po kilku minutach wstaw do piekarnika na około pół godziny – dzięki temu skrzydełka będą bardziej soczyste, a ich skórka chrupiąca. Przełóż je na patelnię, razem z sokami, dodaj sos sojowy, olej sezamowy, starty imbir i łyżeczkę miodu, która przełamie pozostałe smaki. Doprowadź mieszankę do wrzenia i mieszaj wszystko dokładnie. Jaki dodatek będzie odpowiedni do tej potrawy? Skrzydełka serwuj z pieczonymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Danie uwieńczy kolendra. Smacznego!