Skrzydełka Buffalo - przepis na pikantne z grilla | Przepisy.pl pixel

Pikantne skrzydełka Buffalo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
734 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

546 osób wydrukowało

Pobierz pdf

882 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

80 mililitrów

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

0.7 szklanki

sos jogurtowy:

200 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka dokładnie umyj i osusz. Następnie odetnij końcówkę, tak zwaną lotkę, i wyrzuć. Pozostałą część przetnij na pół w miejscu zgięcia.

Pikantne skrzydełka Buffalo - Krok 1

Krok 2

Kostkę Knorr rozetrzyj z olejem.

Pikantne skrzydełka Buffalo - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj posiekany czosnek, whisky, pastę pomidorową, ketchup, sos tabasco i sojowy, paprykę, syrop klonowy oraz cukier. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie pasta.

Pikantne skrzydełka Buffalo - Krok 3

Krok 4

Przełóż skrzydełka do marynaty i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, ale najlepiej na całą noc.

Pikantne skrzydełka Buffalo - Krok 4

Krok 5

Skrzydełka grilluj zaczynając od niskiej temperatury, aby marynata nie spaliła się zbyt szybko. Po około 15-20 minutach możesz mięso bardziej dopiec, aby marynata się skarmelizowała. Podawaj z sosem jogurtowym.

Pikantne skrzydełka Buffalo - Krok 5

Krok 6

Sos jogurtowy. Czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj szczypiorek. Składniki sosu wymieszaj i dopraw.

Pikantne skrzydełka Buffalo - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne skrzydełka Buffalo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne skrzydełka Buffalo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne skrzydełka Buffalo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne skrzydełka Buffalo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne skrzydełka Buffalo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne skrzydełka Buffalo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne skrzydełka Buffalo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne skrzydełka Buffalo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne skrzydełka BuffaloPikantne skrzydełka Buffalo

Ślinka cieknie na sam ich widok! Smaczna, złocista przekąska przygotowana z drobiowych skrzydełek jest doskonała zawsze wtedy, kiedy trzeba przygotować coś szybko, a jednocześnie zrobić dobre wrażenie na tych, którzy będą je jeść. Tajemnica sukcesu tkwi w marynacie. To pomidorowa mieszanka składników, które połączone w całość stworzą prawdziwą eksplozję smaku – dodajmy – bardzo, że bardzo ostrą. Jeśli nie masz czasu, aby skrzydełka nieco w niej poleżały, nic nie szkodzi. Smaż je na patelni obficie zamoczone w sosie. Gdy skrzydełka marynowały się w niej dłużej, doskonale będzie przyrządzić je na grillu. W obydwu przypadkach koniecznie podaj je z zimnym jogurtowym dipem ze szczypiorkiem i czosnkiem, który orzeźwi twoje kubki smakowe po dawce ostrych przypraw. Do dania zaserwuj schłodzone jasne piwo.