Placek żydowski

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

770

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżeczki

300 gramów

250 gramów

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

1 szklanka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

Krok 2

Następnie dodać Kasię i posiekać nożem.

Krok 3

Zrobić wgłębienie i dorzucić żółtka.

Krok 4

Zagnieść rękoma gładkie, miękkie ciasto.

Krok 5

Podzielić na 3 równe części formując każdą w kulę. Do jednej dodać kakao, zagnieść. Kulki owinąć w folię spożywczą. Jedną białą schować do lodówki, pozostałe do zamrażalnika na ok. 1-1,5h.

Krok 6

Foremkę (35x20cm) wysmarować Kasią i wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 7

Białe ciasto z lodówki rozwałkować i przełożyć do blaszki.

Krok 8

Posypać bułką tartą, wyłożyć równomiernie owoce. Na owoce zetrzeć na dużych oczkach tarki ciemne ciasto, posypać orzechami.

Krok 9

Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier kryształ.

Krok 10

Przełożyć pianę na orzechy, na pianę zetrzeć jasne ciasto na dużych oczkach tarki.

Krok 11

Piec 35-45 minut w temp. 180 st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek żydowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek żydowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek żydowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek żydowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek żydowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek żydowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek żydowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Arabeska
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej