Placki ziemniaczane z cukinią - chrupiące | Przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane z cukinią

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

43

heart
733 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

383 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

719 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

100 gramów

10 sztuk

1 sztuka

1 łyżeczka

180 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Przygotuj Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr według przepisu z opakowania, mieszając go z jajkiem i wodą. Następnie odstaw na 10 minut, aby zgęstniał. W tym czasie pokrój cukinię, marchewkę i czerwoną paprykę w cienkie paski julienne (lub po prostu zetrzyj na tarce). Cebulę pokrój w drobną kostkę. Warzywa dodaj do ciasta.

Placki ziemniaczane z cukinią  - Krok 1

Krok 2

Oliwki pokrój w plastry, a ser feta pokrusz w mniejsze kawałki. Wszystkie składniki połącz ze sobą w cieście, a następnie dopraw do smaku oregano.

Placki ziemniaczane z cukinią  - Krok 2

Krok 3

Ciasto nakładaj na rozgrzany tłuszcz, formując małe placki. Smaż je na złoty kolor.

Placki ziemniaczane z cukinią  - Krok 3

Krok 4

Usmażone placki układaj na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj je z ulubionym sosem.

Placki ziemniaczane z cukinią  - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Grażyna Rosolek LRosolek

    Grażyna Rosolek LRosolek , 08.05.2020

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Imanska-koziel

    Asia Imanska-koziel , 19.07.2016

    dzisiaj będę je robić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł dziedzic

    Paweł dziedzic , 05.05.2016

    może być

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Mizerska Lakomiak

    Katarzyna Mizerska Lakomiak , 16.07.2015

    Placuszki z cukinii super, paluszki lizać

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane z cukinią Placki ziemniaczane z cukinią

Prezentujemy pomysłowe połączenie znanych i uwielbianych przez Polaków placków ziemniaczanych ze świeżymi warzywami. Jeśli zdarza ci się mieć zaledwie pół godziny na przygotowanie obiadu dla całej rodziny, a chcesz, żeby posiłek był nie tylko smaczny, ale również efektowny, przepis na placki ziemniaczane z cukinią przypadnie ci do gustu. Osoby ceniące sobie oszczędność czasu, zawsze powinny mieć w swojej spiżarni Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr, które posłużą jako baza do tego dania. Wystarczy przygotować je zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie do ziemniaczanej bazy dodać posiekane warzywa, w tym przede wszystkim z cukinię. Charakteru tej potrawie nadają oliwki i ser feta, które sprawiają, że typowo polskie przecież danie zyskuje śródziemnomorskiego charakteru. Placuszki po usmażeniu możesz podawać solo, albo dobrać do nich ulubiony sos, np. tzatziki lub czosnkowy.