Pleśniak

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 gramów

3 szklanki

1 szklanka

2 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 opakowania

1 opakowanie

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiać mąkę, zagnieść z żółtkami, dodać posiekaną Kasię, proszek do pieczenia i cukier.

Krok 2

Zagnieść ciasto.

Krok 3

Podzielić go na 3 części.

Krok 4

Pierwszą rozwałkować na dnie blachy, posmarować dżemem.

Krok 5

Drugą zagnieść z kakao i zapachem, po czym schłodzoną, zetrzeć na tarce na dżem.

Krok 6

Pozostałe 4 białka ubić z łyżeczką cukru i rozsmarować na ciemnym cieście.

Krok 7

Na pianę zetrzeć pozostałą, schłodzoną część ciasta.

Krok 8

Piec 1 godzinę w 180 stopniach. Podawać na małych talerzykach z kilkoma świeżymi porzeczkami

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PleśniakPleśniak

Pleśniak to proste w wykonaniu ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Możesz je przygotować zarówno na uroczystości, jak i na co dzień. W zależności od regionu, ciasto to nazywane jest przekładańcem, skubańcem, strzępcem, fugowcem, fugą lub ciastem szampańskim. Pleśniak składa się z pięciu warstw. Pierwszą z nich jest spód z kruchego, rozwałkowanego ciasta. Na nim rozsmarowuje się przeważnie kwaśny dżem albo powidła. Świetnie sprawdzi się powidło śliwkowe lub dżem porzeczkowy, wiśniowy albo agrestowy. Do przełożenia ciasta można wykorzystać także świeże lub mrożone owoce, jak starte na tarce albo pokrojone w cząstki i delikatnie podduszone jabłka, obrany i pokrojony w kostkę rabarbar, wiśnie, agrest, jagody, truskawki lub czarną porzeczkę. Jeżeli zdecydujesz się na dodanie do pleśniaka owoców, podpiecz najpierw lekko spód tak, aby nie zamókł pod wpływem wyciekającego z nich soku. Kolejna warstwa to kruche ciasto z dodatkiem kakao, na które wykłada się ubitą na sztywno pianę białek. Przygotuj pleśniak według tego sprawdzonego przepisu. Smacznego!