Pleśniak

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 szklanka

1 szklanka

4 sztuki

3 szklanki

0.5 łyżeczki

0.5 opakowania

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiać mąkę, zagnieść z żółtkami, dodać posiekaną Kasię, proszek do pieczenia i cukier.

Krok 2

Zagnieść ciasto.

Krok 3

Podzielić go na 3 części.

Krok 4

Pierwszą rozwałkować na dnie blachy, posmarować dżemem.

Krok 5

Drugą zagnieść z kakao i zapachem, po czym schłodzoną, zetrzeć na tarce na dżem.

Krok 6

Pozostałe 4 białka ubić z łyżeczką cukru i rozsmarować na ciemnym cieście.

Krok 7

Na pianę zetrzeć pozostałą, schłodzoną część ciasta.

Krok 8

Piec 1 godzinę w 180 stopniach. Podawać na małych talerzykach z kilkoma świeżymi porzeczkami

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PleśniakPleśniak

Pleśniak to proste w wykonaniu ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Możesz je przygotować zarówno na uroczystości, jak i na co dzień. W zależności od regionu, ciasto to nazywane jest przekładańcem, skubańcem, strzępcem, fugowcem, fugą lub ciastem szampańskim. Pleśniak składa się z pięciu warstw. Pierwszą z nich jest spód z kruchego, rozwałkowanego ciasta. Na nim rozsmarowuje się przeważnie kwaśny dżem albo powidła. Świetnie sprawdzi się powidło śliwkowe lub dżem porzeczkowy, wiśniowy albo agrestowy. Do przełożenia ciasta można wykorzystać także świeże lub mrożone owoce, jak starte na tarce albo pokrojone w cząstki i delikatnie podduszone jabłka, obrany i pokrojony w kostkę rabarbar, wiśnie, agrest, jagody, truskawki lub czarną porzeczkę. Jeżeli zdecydujesz się na dodanie do pleśniaka owoców, podpiecz najpierw lekko spód tak, aby nie zamókł pod wpływem wyciekającego z nich soku. Kolejna warstwa to kruche ciasto z dodatkiem kakao, na które wykłada się ubitą na sztywno pianę białek. Przygotuj pleśniak według tego sprawdzonego przepisu. Smacznego!