
Składniki
300 gramów
2 sztuki
350 mililitrów
5 gramów
15 gramów
20 gramów
1 szczypta
200 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W małej miseczce połącz ze sobą cukier puder z cynamonem i dokładnie wymieszaj.

Krok 2
Do dużej miski wlej kefir, dodaj jajka, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i całość dokładnie zmiksuj mikserem lub trzepaczką.

Krok 3
Na patelni rozgrzej olej i usmaż na małym ogniu małe placuszki ok. 5 cm średnicy - po 2 min z każdej strony.

Krok 4
Usmażone racuchy odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe placki posyp przygotowanym cukrem pudrem z cynamonem i udekoruj sezonowymi owocami.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Racuchy na kefirze
Szukasz pomysłu na słodkie co nieco, które z powodzeniem możesz podać w porze śniadania, podwieczorku lub szybkiej i smacznej przekąski? Proste w przygotowaniu racuchy na kefirze to strzał w kulinarną dziesiątkę. Cudownie miękkie i puszyste – to znaki rozpoznawcze racuchów. Podawaj z sezonowymi owocami, by za każdym razem smakowały nieco inaczej.
Dla kogo?
Miewasz problemy z wymyśleniem kreatywnego śniadania, a dotychczasowe owsianki i jaglanki już nieco ci się przejadły? Racuchy na kefirze przypominają nieco słynne pancakes, a z ich przygotowaniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Czego chcieć więcej?
Na jaką okazję?
W weekend wreszcie masz trochę czasu, by zrobić pyszne śniadanie i cieszyć się jego smakiem w niespiesznej atmosferze. Wykorzystaj ten luz na przygotowanie delikatnych racuchów, które szybko staną się przebojem wśród domowników. Serwuj je również na podwieczorek. Nie tylko najmłodsi smakosze będą zachwyceni.
Czy wiesz, że?
Przepis na racuchy jest naprawdę prosty, ale pamiętaj, by zachować precyzję podczas mieszania wszystkich składników. Upewnij się, że w cieście nie ma żadnych grudek, które mogłyby zniszczyć efekt twoich starań.
Dla urozmaicenia:
Z owocowymi dodatkami możesz zaszaleć. Świetnie będą smakować podsmażone jabłka z dodatkiem cynamonu. Przyprawa pojawia się w recepturze masy na racuchy, więc będzie to bardzo spójna kompozycja. Latem nie stroń od truskawek, borówek i malin. Placuszki z brzoskwiniami też smakują znakomicie.



































