Racuszki z rabarbarem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 gramów

3 szczypty

2 szklanki

4 łyżki

2 sztuki

1.5 szklanki

1 sztuka

1 opakowanie

2 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, Kasię, pokruszone drożdże, aromat, wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolite ciasto.

Krok 2

Jeśli jest za gęste, należy dolać odrobinę mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3

Gdy ciasto zwiększy objętość 2-2,5 razy, posypać z wierzchu pokrojonym rabarbarem.

Krok 4

Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju. Łyżkę zanurzać w wodzie, nabierać ciasto z kawałkami rabarbaru i wykładać na patelni.

Krok 5

Smażyć ok. minuty na średnim ogniu, odwrócić, przykryć przykrywką, smażyć ok. minuty.

Krok 6

Po usmażeniu racuszki wyłożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również