RAFAELLO

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

471

20 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

1 szklanka

5 sztuk

1 łyżeczka

masa kokosowa:

4 sztuki

1 szklanka

20 dekagramów

masa ananasowa:

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Białka ubić, dodać cukier i żółtka. Następnie ubijać, dodać mąkę i proszek do pieczenia.

Krok 2

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej Kasią formy.

Krok 3

Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 4

Masa kokosowa: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórki kokosowe.

Krok 5

Masa ananasowa: Ugotować budyń na szklance soku z ananasów i wystudzić.

Krok 6

Kasię ubić z żółtkami, dodawać budyń i pokrojone w kostkę ananasy.

Krok 7

Na przestudzone ciasto wyłóż masę ananasową, następnie masę kokosową wyłóż na masę ananasową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • RAFAELLO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • RAFAELLO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • RAFAELLO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • RAFAELLO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • RAFAELLO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • RAFAELLO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • RAFAELLO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
"Marcinek"
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RAFAELLORAFAELLO

Zaprezentowany poniżej przepis to wyśmienita propozycja dla osób lubiących słodkie, kokosowe wypieki. Rafaello jest ciastem, które może być mylone z deserem o tej samej nazwie, sporządzanym bez pieczenia, na bazie krakersów. Jednak w odróżnieniu od niego, ciasto to przyrządzane jest między innymi z biszkoptu. Pozostałe warstwy, które decydują o jego intensywnym smaku to masa kokosowa oraz masa ananasowa. Wykonanie Rafaello nie jest trudne, ale wymaga nieco czasu. Aby go przyrządzić, na początek należy przygotować biszkopt. Następnie wyłożyć pianę z białek, ubitą na sztywno wraz z cukrem i dodatkiem wiórków kokosowych. Na koniec wykłada się masę ananasową, przygotowaną z budyniu ugotowanego na bazie soku z ananasów. Biszkopt powinien być puszysty, lekki i delikatny, a masy dosyć gęste i jednocześnie niezbyt słodkie. Rafaello to oryginalne ciasto, które z powodzeniem zaserwujesz na przyjęciu. Możesz je podać solo lub z owocami: truskawkami, malinami, wiśniami czy czerwonymi porzeczkami. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje to ciasto, korzystając z tego przepisu.