Razowe penne z sosem dyniowo-pomidorowym i oscypkiem
łatwe
9 osób zapisało

Składniki
250 gramów
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
5 szczypt
5 łyżek
2 łyżeczki
1 łyżka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Dynię oczyść z pestek i cienko obierz ze skórki, zetrzyj na tarce jarzynowej.
Krok 2
W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek a kiedy się zeszklą dorzuć dynię, smaż razem kilka chwil mieszając. Dolej 1,5 szkl. zimnej wody i dosyp Fixy oraz chili. Duś na małym ogniu ok. 20 minut.
Krok 3
Zagotuj wodę, osól ją. Wrzuć makaron - gotuj tyle czasu ile zaleca producent. Odcedź dokładnie i wyłóż porcje na talerze. Polej sosem i posyp startym oscypkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej