Rolada biszkoptowa z malinami

o smaku czekoladowym

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

20

287 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

297 osób wydrukowało

Pobierz pdf

771 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

125 gramów

3 sztuki

30 gramów

25 gramów

2 łyżeczki

1 szczypta

krem:

300 gramów

100 mililitrów

3 sztuki

300 gramów

40 mililitrów

dekoracja:

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku na niewielkim ogniu rozpuść cukier w wodzie. Zwiększ ogień i zagotuj, ale nie karmelizuj – syrop nie może zacząć ciemnieć (brązowieć). Syrop zdejmij z ognia i lekko przestudź, mieszając od czasu do czasu. W misce zacznij ubijać żółtka, a następnie cienkim strumieniem, nie przerywając ubijania, zacznij dolewać syrop. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Ponownie zacznij ubijać masę, porcjami dodawaj miękką Kasię, a na koniec nalewkę malinową. Całość ubijaj ok. 5 minut.

Rolada biszkoptowa z malinami - Krok 1

Krok 2

Roztop Kasię na patelni, ostudź. Wymieszaj mąkę z kakao. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli, następnie stopniowo, nie przerywając ubijania, dosyp cukier, żółtka i po łyżce mąki wymieszanej z kakao. Na koniec dodaj roztopioną Kasię.

Rolada biszkoptowa z malinami - Krok 2

Krok 3

Masę biszkoptową wylej do brytfanki o wymiarach ok. 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadź ciasto. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piecz ok.15 minut.

Rolada biszkoptowa z malinami - Krok 3

Krok 4

Rozłóż na blacie czystą ściereczkę, wyłóż ją papierem do pieczenia i oprósz papier cukrem pudrem. Wyjmij biszkopt z pieca, od razu przełóż na przygotowaną ściereczkę i delikatnie zwiń w roladę wraz z papierem do pieczenia. Odstaw na kilkanaście minut, następnie delikatnie rozwiń, usuń papier do pieczenia, a biszkopt wystudź do końca. Na wystudzonym biszkopcie rozprowadź 3/4 kremu (pozostały wstaw do lodówki, użyjesz go do dekoracji) i całość delikatnie zwiń w roladę. Zawiń ją w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.

Rolada biszkoptowa z malinami - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem na wierzchu rolady rozprowadź pozostały krem, oprósz cukrem pudrem i udekoruj owocami sezonowymi.

Rolada biszkoptowa z malinami - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Ferdynand Dzikowski

    Ferdynand Dzikowski , 27.06.2016

    nie trzeba go robić żeby wiedzieć jak będzie smakował i że tłusty:-) 300 gram masła czy margaryny?O mamo! O wiele lepszy byłby ma bazie lekkich serków,ze świezymi malinami i z dodatkiem żelatyny.A likier czy nalewkę też można dodać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Stolarska

    Kasia Stolarska , 10.01.2016

    Ciasto na rolade dobre. Krem najgorszy jaki kiedykolwiek jadłam. Tłusty. Rolada wyladowała w smieciach. Krem =slodka procentowa margaryna.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada biszkoptowa z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada biszkoptowa z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada biszkoptowa z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada biszkoptowa z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada biszkoptowa z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada biszkoptowa z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada biszkoptowa z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
American cheesecake
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

trudne

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada biszkoptowa z malinamiRolada biszkoptowa z malinami

Rolada biszkoptowa z malinami to wyśmienity słodki wypiek, który nadaje się na wiele okazji, na przykład święta lub okolicznościowe przyjęcia. Warto zaserwować ją z dodatkiem świeżych malin lub truskawek, które wyśmienicie skomponują się z gęstym kremem. Jego smak podkreśli niewielka ilość nalewki malinowej. Rolada wyjdzie intensywnie czekoladowa, jeśli do masy biszkoptowej dodasz kakao. Jego gorzkawy smak przełam odrobiną cukru – wcześniej skarmelizuj go, dzięki czemu powstanie syrop. Spróbuj również wariantu z odrobiną miodu. Składniki łącz stopniowo i ubijaj, co sprawi, że całość będzie puszysta. Aby ciasto miało stabilną konsystencję i efektownie się prezentowało, po upieczeniu delikatnie zawiń je w roladę i odstaw do ostygnięcia. Dopiero później przełóż je kremem. Wypiek podawaj udekorowany pozostałym kremem, cukrem pudrem lub lukrową polewą. Sprawdź, jak wspaniale smakuje rolada czekoladowa z kremem malinowym i koniecznie podziel się z nami swoją opinią. Życzymy udanych wypieków.