Rolada biszkoptowa z malinami

o smaku czekoladowym

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

20

281 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

297 osób wydrukowało

Pobierz pdf

771 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

125 gramów

3 sztuki

30 gramów

2 łyżeczki

1 szczypta

krem:

300 gramów

100 mililitrów

3 sztuki

40 mililitrów

dekoracja:

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku na niewielkim ogniu rozpuść cukier w wodzie. Zwiększ ogień i zagotuj, ale nie karmelizuj – syrop nie może zacząć ciemnieć (brązowieć). Syrop zdejmij z ognia i lekko przestudź, mieszając od czasu do czasu. W misce zacznij ubijać żółtka, a następnie cienkim strumieniem, nie przerywając ubijania, zacznij dolewać syrop. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Ponownie zacznij ubijać masę, porcjami dodawaj miękką Kasię, a na koniec nalewkę malinową. Całość ubijaj ok. 5 minut.

Rolada biszkoptowa z malinami - Krok 1

Krok 2

Roztop Kasię na patelni, ostudź. Wymieszaj mąkę z kakao. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli, następnie stopniowo, nie przerywając ubijania, dosyp cukier, żółtka i po łyżce mąki wymieszanej z kakao. Na koniec dodaj roztopioną Kasię.

Rolada biszkoptowa z malinami - Krok 2

Krok 3

Masę biszkoptową wylej do brytfanki o wymiarach ok. 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadź ciasto. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piecz ok.15 minut.

Rolada biszkoptowa z malinami - Krok 3

Krok 4

Rozłóż na blacie czystą ściereczkę, wyłóż ją papierem do pieczenia i oprósz papier cukrem pudrem. Wyjmij biszkopt z pieca, od razu przełóż na przygotowaną ściereczkę i delikatnie zwiń w roladę wraz z papierem do pieczenia. Odstaw na kilkanaście minut, następnie delikatnie rozwiń, usuń papier do pieczenia, a biszkopt wystudź do końca. Na wystudzonym biszkopcie rozprowadź 3/4 kremu (pozostały wstaw do lodówki, użyjesz go do dekoracji) i całość delikatnie zwiń w roladę. Zawiń ją w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.

Rolada biszkoptowa z malinami - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem na wierzchu rolady rozprowadź pozostały krem, oprósz cukrem pudrem i udekoruj owocami sezonowymi.

Rolada biszkoptowa z malinami - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Ferdynand Dzikowski

    Ferdynand Dzikowski

    nie trzeba go robić żeby wiedzieć jak będzie smakował i że tłusty:-) 300 gram masła czy margaryny?O mamo! O wiele lepszy byłby ma bazie lekkich serków,ze świezymi malinami i z dodatkiem żelatyny.A likier czy nalewkę też można dodać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Stolarska

    Kasia Stolarska

    Ciasto na rolade dobre. Krem najgorszy jaki kiedykolwiek jadłam. Tłusty. Rolada wyladowała w smieciach. Krem =slodka procentowa margaryna.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada biszkoptowa z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada biszkoptowa z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada biszkoptowa z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada biszkoptowa z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada biszkoptowa z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada biszkoptowa z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada biszkoptowa z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada biszkoptowa z malinamiRolada biszkoptowa z malinami

Rolada biszkoptowa z malinami to wyśmienity słodki wypiek, który nadaje się na wiele okazji, na przykład święta lub okolicznościowe przyjęcia. Warto zaserwować ją z dodatkiem świeżych malin lub truskawek, które wyśmienicie skomponują się z gęstym kremem. Jego smak podkreśli niewielka ilość nalewki malinowej. Rolada wyjdzie intensywnie czekoladowa, jeśli do masy biszkoptowej dodasz kakao. Jego gorzkawy smak przełam odrobiną cukru – wcześniej skarmelizuj go, dzięki czemu powstanie syrop. Spróbuj również wariantu z odrobiną miodu. Składniki łącz stopniowo i ubijaj, co sprawi, że całość będzie puszysta. Aby ciasto miało stabilną konsystencję i efektownie się prezentowało, po upieczeniu delikatnie zawiń je w roladę i odstaw do ostygnięcia. Dopiero później przełóż je kremem. Wypiek podawaj udekorowany pozostałym kremem, cukrem pudrem lub lukrową polewą. Sprawdź, jak wspaniale smakuje rolada czekoladowa z kremem malinowym i koniecznie podziel się z nami swoją opinią. Życzymy udanych wypieków.