Rolada Piegusek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

149

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

krem:

1 opakowanie

1.5 szklanki

1 opakowanie

0.5 szklanki

4 sztuki

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.

Krok 2

Wsypać mąkę, a następnie mak.

Krok 3

Starannie wymieszać.

Krok 4

Tak przygotowane ciasto wyłożyć cienką warstwą na blaszkę wyścieloną pergaminem i wysmarowaną Kasią.

Krok 5

Piec w temperaturze 180°C przez 15-20 min., aż placek nabierze słomkowego koloru.

Krok 6

Następnie przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odwrócić blachę do góry dnem, zdjąć ją i usunąć pergamin (można przedtem spryskać go wodą z rozpylacza, wtedy łatwiej odejdzie).

Krok 7

Zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę i pozostawić do wystygnięcia.

Krok 8

Ugotować budyń w półtorej szklanki mleka, dodać cukier i wystudzić.

Krok 9

Kasię utrzeć na puch i, mieszając, dodawać stopniowo budyń.

Krok 10

Następnie dwie połówki brzoskwiń pokroić w paseczki i włożyć do przygotowanego kremu.

Krok 11

Wystudzone ciasto ostrożnie rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć.

Krok 12

Wierzch udekorować bitą śmietaną i pozostałymi połówkami brzoskwiń. Wstawić na 2 godz. do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada Piegusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada Piegusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada Piegusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada Piegusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada Piegusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada Piegusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada Piegusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Puchate ciasto
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej