Rolada szwajcarska

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

77

106 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1296 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

6 plastrów

6 plastrów

5 łyżek

50 gramów

1 szczypta

1 szczypta

250 mililitrów

300 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

2 listków

3 ziarna

3 ziarna

5 ziaren

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłko pokrój w słupki, cebulę pokrój w kosteczkę.

Krok 2

Mięso pokrój w cienkie plastry po około 130 g każdy, plastry z osobna przykryj folią spożywczą i dokładnie rozbij, oprósz sola i pieprzem, posmaruj musztardą.

Krok 3

Na każdy plaster mięsa ułóż plaster boczku, ser gruyer, kilka słupków jabłka i posyp pokruszonymi orzechami. Brzegi każdego plastra najpierw zawijaj do środka, a następnie zroluj ściśle zabezpieczając roladę wykałaczką lub obwiązując białą nicią kucharską.

Krok 4

Każdą roladkę delikatnie oprósz mąką, a następnie, na patelni na rozgrzanej Ramie, obsmaż mięso ze wszystkich stron.

Krok 5

Mięso przełóż na bok, a na tej samej patelni zeszklij cebulę, dodaj przecier pomidorowy, czerwone wino, całość chwilę pogotuj, a następnie na powrót dodaj roladki. Dodaj też przyprawy: ziele, liść laurowy, pieprz i goździki.

Krok 6

Wszystko razem duś pod przykryciem około 40 minut, aż mięso zrobi się miękkie.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast boczku do środka roladki możesz dodać szynki szwarcwaldzkiej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada szwajcarska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada szwajcarska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada szwajcarska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada szwajcarska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada szwajcarska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada szwajcarska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada szwajcarska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada szwajcarska Rolada szwajcarska

Rolada najczęściej kojarzy się z tym, co słodkie. I choć często wykorzystywana jest w formie deserów, dużą popularnością cieszy się także ta w wersji wytrawnej – na słono. Jednym z ciekawych przykładów jest rolada szwajcarska, której przepis łączy w sobie aromatyczne przyprawy, charakterystyczny smak sera oraz słodycz jabłka. Musisz spróbować!

Dla kogo?

Rolada szwajcarska to idealna propozycja dla osób, które uwielbiają w potrawy w formie zawijanej.

Na jaką okazję?

Rolady na słono sprawdzą się w roli obiadu – na co dzień i od święta.

Czy wiesz, że?

Gruyere, często spotykany w przepisach na roladę szwajcarską, to rodzaj szwajcarskiego sera, który powstaje z krowiego mleka. Zalicza się go do serów twardych, dojrzewających, o delikatnym, orzechowym smaku. W miejscowości Gruyere znajduje się nawet muzeum tego konkretnego gatunku sera, gdzie odwiedzający mogą go skosztować.

Dla urozmaicenia:

Zamiast boczku do środka możesz dodać szynki szwarcwaldzkiej.