Rolada z AJERKONIAKIEM

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

24 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

4 łyżki

1 opakowanie

3 łyżki

1 łyżka

krem:

125 mililitrów

4 sztuki

3 łyżki

50 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: ubij na sztywno pianę z białek, dodając powoli dwa rodzaje cukru.

Krok 2

Stopniowo dodaj żółtka, a na koniec po jednej łyżce wymieszanej mąki.

Krok 3

Wylej ciasto na wysmarowaną blachę.

Krok 4

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Krok 5

Po upieczeniu zwiń roladę w rulon, przykryj ściereczką.

Krok 6

Krem: wszystkie składniki - oprócz alkoholu - wlej do shakera i dokładnie wymieszaj, aż składniki podwoją swoją objętość.

Krok 7

Na koniec powoli dolej alkohol i ponownie wymieszaj.

Krok 8

Kasię utrzyj na puszystą masę, dodaj powoli krem ajerkoniakowy.

Krok 9

Należy uważać, by krem się nie zważył (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową).

Krok 10

Ostudzone ciasto posmaruj kremem, połóż owoce i zwiń. Wierzch rolady udekoruj kremem i owocami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z AJERKONIAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z AJERKONIAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z AJERKONIAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z AJERKONIAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z AJERKONIAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z AJERKONIAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z AJERKONIAKIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej