Rolada z kremem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

364 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

8 sztuk

8 łyżek

25 dekagramów

27 dekagramów

2 łyżeczki

krem:

0.25 sztuki

2 łyżki

1 szklanka

1 opakowanie

1 szklanka

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykonanie: Do żółtek dodać gorącą wodę i miksować tak długo, by powstała dość gęsta masa.

Krok 2

Następnie ubijać dalej, dodając 2/3 cukru.

Krok 3

Gdy żółtka będą mieć konsystencję kremu, pozostawić na chwilę.

Krok 4

Ubić pianę na sztywno z resztą cukru.

Krok 5

Dodać do masy żółtkowej lekko mieszając.

Krok 6

Następnie dodawać stopniowo mąkę, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, by nie pozostało nigdzie suchych grudek mąki.

Krok 7

Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (180*C) i piec 15-20 minut.

Krok 8

Ciepłe ciasto zwinąć w pergamin, ew. lnianą ściereczkę

Krok 9

Po ostudzeniu rozwinąć, posmarować kremem (można w środek włożyć stężoną galaretkę) zwinąć i posypać cukrem pudrem.

Krok 10

Wykonanie kremu: Roztopić ¼ z kostki Kasi, dodać 2 płaskie łyżki mąki zwykłej.

Krok 11

Rozprowadzić na wolnym ogniu, dodać 1 szklankę mleka, doprowadzić do wrzenia i gotować przez parę chwil ciągle mieszając.

Krok 12

Wystudzić.

Krok 13

Rozmiksować 1 Kasię z 1 szklanka cukru pudru, dodawać po łyżce wystudzonej masy.

Krok 14

Dodać sok z cytryny i dowolny zapach. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej