Rurki z kremem z białek

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

47 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

1.5 szklanki

4 łyżki

1 łyżka

1 opakowanie

1 szczypta

dodatkowo:

krem:

2 łyżki

5 łyżek

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać pozostałe składniki: śmietanę, jajka, cukier, Kasię. Dokładnie wymieszać, zagnieść i zostawić w lodówce na pół godziny.

Krok 2

Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkować na placek o grubości 2-3 mm. Pokroić na długie paski o szer. 2 cm i nawijać na posmarowane olejem metalowe rurki tak aby zwoje zachodziły na siebie. Układać na blaszce przykrytej i natłuszczonym pergaminem.

Krok 3

Posmarować roztrzepanym jajkiem ciasto na rurkach. Piec w piekarniku ok 15 min w 180 stopniach. Wyjąć, zdjąć ciastka z foremek i zostawić do ostudzenia.

Krok 4

Krem: żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody, pozostawić do ostudzenia. Białka ubić na sztywno, dodać cukier ciągle mieszając. Na koniec dodać żelatynę. Wyciskać krem przez szprycę do rurek. Na koniec posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej