Rurki z kremem z białek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

47 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.5 szklanki

0.5 szklanki

4 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

krem:

4 sztuki

5 łyżek

2 łyżki

dodatkowo:

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać pozostałe składniki: śmietanę, jajka, cukier, Kasię. Dokładnie wymieszać, zagnieść i zostawić w lodówce na pół godziny.

Krok 2

Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkować na placek o grubości 2-3 mm. Pokroić na długie paski o szer. 2 cm i nawijać na posmarowane olejem metalowe rurki tak aby zwoje zachodziły na siebie. Układać na blaszce przykrytej i natłuszczonym pergaminem.

Krok 3

Posmarować roztrzepanym jajkiem ciasto na rurkach. Piec w piekarniku ok 15 min w 180 stopniach. Wyjąć, zdjąć ciastka z foremek i zostawić do ostudzenia.

Krok 4

Krem: żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody, pozostawić do ostudzenia. Białka ubić na sztywno, dodać cukier ciągle mieszając. Na koniec dodać żelatynę. Wyciskać krem przez szprycę do rurek. Na koniec posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rurki z kremem z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rurki z kremem z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rurki z kremem z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rurki z kremem z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rurki z kremem z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rurki z kremem z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rurki z kremem z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jagodzianki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej