Sałatka z brokułem i jajkiem
z ogórkiem kiszonym
łatwe
467 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
4 łyżeczki
4 łyżeczki
8 sztuk
8 łyżek
4 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Zgotuj wodę. Umyj brokuł i wrzuć na wrzącą lekko osoloną wodę z 1 ząbkiem czosnku. Gotuj do momentu aż będzie półtwardy, a następnie go odcedź i ostudź.

Krok 2
Jajko i kiszony ogórek pokrój w kostkę, zielony koper posiekaj (część koperku zostaw do dekoracji).

Krok 3
Połącz wszystkie składniki lekko mieszając z dodatkiem majonezu.

Krok 4
Gotową pastę nałóż na pieczywo chrupkie wcześniej posmarowane margaryną Flora i udekoruj pozostałym zielonym koperkiem.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, witamin A, E, C, ryboflawiny, witaminy B12, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, tiaminy, witaminy B6, witaminy D.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z brokułem i jajkiem
Sałatka z brokułu, ogórka kwaszonego i jajka to bardzo prosty oraz szybki sposób na wartościową kolację. Składniki posiłku, choć mogą wydawać się zaskakujące, znakomicie się ze sobą komponują.
Dla kogo? To przepis dla lubiących warzywne kompozycje i różnorodne połączenia smakowe. Kropką nad „i” będzie kawa zbożowa na mleku, która pomoże nam powrócić myślami do czasów dzieciństwa.
Na zdrowie! Nie bez powodu warzywa znajdują się na samym dole Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanej przez IŻŻ. Ich obecność w jadłospisie jest gwarancją dostarczania organizmowi wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Także dzięki nim proponowana kolacja zaopatrzy Cię aż w 45 mg witaminy C czyli 56,3% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Czy wiesz, że? Ogórek kwaszony jest znany już od czasów starożytnych. Kiszenie tych warzyw praktykowali mieszkańcy Mezopotamii. Ale to nie koniec zaskakujących wiadomości. Sam Arystoteles uważał, że kiszone ogórki mają właściwości prozdrowotne. Natomiast Juliusz Cezar nakazywał podawać je swoim żołnierzom – miały zapewnić im siłę fizyczną i równowagę psychiczną.