Sałatka z kaszy pęczak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

50 przepisów - 10 dni

Sałatka z kaszy pęczak

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

5

heart
156 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

4 sztuki

300 gramów

4 łyżki

4 łyżeczki

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.

 Sałatka z kaszy pęczak - Krok 1

Krok 2

Buraka należy ugotować lub upiec. Następnie pokroić w drobną kostkę.

 Sałatka z kaszy pęczak - Krok 2

Krok 3

W odrębnym naczyniu wymieszać: ugotowaną kaszę, pokrojonego buraka, rukolę i oliwę z oliwek. Całość posypać przyprawą Kminek z Polski i nasionami słonecznika.

 Sałatka z kaszy pęczak - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Sałatka z kaszy pęczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Sałatka z kaszy pęczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Sałatka z kaszy pęczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Sałatka z kaszy pęczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Sałatka z kaszy pęczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Sałatka z kaszy pęczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Sałatka z kaszy pęczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Sałatka z kaszy pęczak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Sałatka z kaszy pęczak Sałatka z kaszy pęczak

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, miedzi, manganu, kwasu foliowego.