Sałatka z kurczakiem na słodko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Sałatka z kurczakiem na słodko

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

7

heart
94 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

8 łyżek

sos:

4 łyżki

8 łyżeczek

4 łyżeczki

4 łyżki

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotowaną pierś z kurczaka pokrój w kostkę.

Sałatka z kurczakiem na słodko - Krok 1

Krok 2

Z pomidora i ogórka usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Sałatka z kurczakiem na słodko - Krok 2

Krok 3

Obrane jabłko pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników.

Sałatka z kurczakiem na słodko - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos: ocet wlej do garnuszka, dodaj cukier, zagotuj i ostudź. Wszystkie składniki sosu połącz ze sobą i dodaj koperek. Gotowym sosem polej sałatkę i wymieszaj.

Sałatka z kurczakiem na słodko - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest bogatym źródłem: potasu, fosforu, witaminy C, witaminy E, witaminy B6, niacyny, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kurczakiem na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kurczakiem na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kurczakiem na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kurczakiem na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kurczakiem na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kurczakiem na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kurczakiem na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kurczakiem na słodko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kurczakiem na słodkoSałatka z kurczakiem na słodko

Drób najczęściej serwujemy w wytrawnym wydaniu. Czas urozmaicić dietę i przygotować go nieco inaczej. Sałatka z kurczakiem na słodko to znakomity pomysł na kolację.

Dla kogo?

Połączenie delikatnych kawałków kurzej piersi ze świeżością warzyw i owoców bez wątpienia przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom, nie tylko tym z podwyższonym cholesterolem.

Na zdrowie!

Pierś z kurczaka gra w tym daniu pierwsze skrzypce. Jej mięso jest nie tylko smaczne i soczyste, ale zawiera również wiele pełnowartościowego, lekkostrawnego białka, polecanego w jadłospisie osobom dbającym o sylwetkę. Dzięki dodatkowi majonezu i oleju danie zyska na smaku oraz dostarczy do organizmu m.in witaminę, E (9,4 mg, czyli 78% RWS), która odpowiada za ochronę komórek naszego ciała przed stresem oksydacyjnym.

Czy wiesz, że?

Ocet winny może mieć barwę zarówno jasną, jak i ciemną. Wszystko zależy od tego, z jakiego rodzaju winogron (białych bądź czerwonych) został wyprodukowany.