
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
30 gramów
1 pęczek
3 łyżki
1 łyżeczka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę przesyp do miski, zalej gorącym bulionem i przykryj. Odstaw na 10 minut. Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z cytryny, miodem, oliwą i wymieszaj.

Krok 2
Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Usmaż na grillowej patelni i wystudź. Rodzynki namocz krótko w gorącej wodzie.

Krok 3
Kaszę wymieszaj widelcem. Następnie dodaj pokrojone w grubą kostkę mięso, pestki granatu, rodzynki, oraz posiekaną kolendrę.

Krok 4
Do kaszy wlej przygotowany sos, listki kolendry i wymieszaj. Sałatkę wyłóż na półmisek, posyp pokruszonym serem i podawaj.


Dobra rada:
Zamiast kurczaka możesz użyć mięsa z indyka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kaszą kuskus
Kuskus to jedna z popularniejszych kasz, nie tylko ze względu na swój delikatny smak, ale również szybkość przygotowania. Wystarczy zalać ją bulionem i po kilku minutach jest już gotowa. Wykorzystaj ją do przyrządzenia sałatki z kurczakiem, rodzynkami i świeżą kolendrą. Stworzysz w ten sposób potrawę o wyjątkowym smaku, która będzie znakomicie pasować na kolację. Sprawdzi się też jako obiad w pracy lub piknikowa przekąska. Najpierw przygotuj mięso – odpowiedni będzie zarówno kurczak, jak i indyk. Filet oczyść, osusz, skrop oliwą i natrzyj pikantną przyprawą do drobiu. Zgrilluj go, a kiedy ostygnie, pokrój w kostkę i wymieszaj z przygotowaną wcześniej kaszą, sparzonymi rodzynkami, pestkami granatu i posiekaną kolendrą. Następnie polej całość sosem sałatkowym włoskim z suszonymi pomidorami oraz miodem i posyp pokruszonym serem typu feta. Sałatkę z kaszą kuskus i pikantnym kurczakiem udekoruj listkami świeżej kolendry. Dowiedz się, jak krok po kroku wykonać to danie. Zapoznaj się z podanym powyżej przepisem!