
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
2 łyżki
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Błonę na schabie delikatnie ponacinaj na krzyż.

Krok 2
Jabłka obierz, wytnij z nich gniazda i pokrój w dużą kostkę. Cebulę posiekaj.

Krok 3
Przyprawę Knorr wymieszaj z 50 mililitrami wody, sosem sojowym, olejem sezamowym i miodem. Dodaj jabłka, posiekaną cebulę oraz sezam.

Krok 4
Powstałym sosem zalej dokładnie mięso. Następnie całość przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 5
Przykryj i piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podawaj z ryżem i posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do pieczeni Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab z jabłkami i sezamem
Schab z jabłkami i sezamem to wyjątkowo smaczne danie, które warto zaserwować na obiad lub wyjątkową okoliczność. Sekret jego smaku kryje się w odpowiednio dobranych dodatkach. Sięgnij po dowolny gatunek jabłek (winne, cierpkie, słodkie lub kwaśne). Ich smak świetnie podkreśli olej sezamowy, odrobina miodu i sos sojowy. Wykorzystać możesz także posiekany imbir, szczyptę cynamonu oraz wanilii. Nadmiar słodyczy doskonale zrównoważy ostra cebula i niewielka ilość papryczki chili. Jabłka dobrze skomponują się również z gruszką oraz ziarnami sezamu. Tak przygotowanym sosem zalej schab i wstaw go do rozgrzanego do 180° C piekarnika. Mięso podawaj na ciepło z ryżem ugotowanym w wodzie lub bulionie z włoszczyzny, sypką kaszą czy podpiekanymi ziemniakami. Wypróbuj także wariantu ze świeżymi ziołami, którymi możesz udekorować danie lub podkreślić smak sosu. Dodaj do niego tymianek, bazylię, oregano lub świeżo posiekaną natkę pietruszki i liście kolendry. Sprawdź ten przepis i podziel się opinią.


































