Schab z jabłkami i sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab z jabłkami i sezamem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
206 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

258 osób wydrukowało

Pobierz pdf

403 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

2 łyżki

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Błonę na schabie delikatnie ponacinaj na krzyż.

Schab z jabłkami i sezamem - Krok 1

Krok 2

Jabłka obierz, wytnij z nich gniazda i pokrój w dużą kostkę. Cebulę posiekaj.

Schab z jabłkami i sezamem - Krok 2

Krok 3

Przyprawę Knorr wymieszaj z 50 mililitrami wody, sosem sojowym, olejem sezamowym i miodem. Dodaj jabłka, posiekaną cebulę oraz sezam.

Schab z jabłkami i sezamem - Krok 3

Krok 4

Powstałym sosem zalej dokładnie mięso. Następnie całość przełóż do naczynia żaroodpornego.

Schab z jabłkami i sezamem - Krok 4

Krok 5

Przykryj i piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podawaj z ryżem i posiekaną natką pietruszki.

Schab z jabłkami i sezamem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

1

Opinie o przepisie

  • Iwona

    Iwona , 24.07.2020

    Przepis jest świetny! Ja dodatkowo bym zagęściła sos, żeby polać ryż. Tak zrobię następnym razem. Sos ma smak ostro-słodki. Polecam ten przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z jabłkami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z jabłkami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z jabłkami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z jabłkami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z jabłkami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z jabłkami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z jabłkami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab z jabłkami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z jabłkami i sezamemSchab z jabłkami i sezamem

Schab z jabłkami i sezamem to wyjątkowo smaczne danie, które warto zaserwować na obiad lub wyjątkową okoliczność. Sekret jego smaku kryje się w odpowiednio dobranych dodatkach. Sięgnij po dowolny gatunek jabłek (winne, cierpkie, słodkie lub kwaśne). Ich smak świetnie podkreśli olej sezamowy, odrobina miodu i sos sojowy. Wykorzystać możesz także posiekany imbir, szczyptę cynamonu oraz wanilii. Nadmiar słodyczy doskonale zrównoważy ostra cebula i niewielka ilość papryczki chili. Jabłka dobrze skomponują się również z gruszką oraz ziarnami sezamu. Tak przygotowanym sosem zalej schab i wstaw go do rozgrzanego do 180° C piekarnika. Mięso podawaj na ciepło z ryżem ugotowanym w wodzie lub bulionie z włoszczyzny, sypką kaszą czy podpiekanymi ziemniakami. Wypróbuj także wariantu ze świeżymi ziołami, którymi możesz udekorować danie lub podkreślić smak sosu. Dodaj do niego tymianek, bazylię, oregano lub świeżo posiekaną natkę pietruszki i liście kolendry. Sprawdź ten przepis i podziel się opinią.