Sernik na zimno

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

masa serowa:

1 kilogram

0.5 sztuki

4 opakowania

4 łyżki

ciasto:

3 sztuki

8 dekagramów

4 dekagramy

4 dekagramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, ser, i cukier utrzeć mikserem na gładką masę.

Krok 2

Podzielić na 3 części.

Krok 3

Trzy galaretki rozpuścić w połowie szklanki wody, dodając do każdej po 1 łyżce cukru.

Krok 4

Zrobić biszkopt ubijając jajka z cukrem i dodając na końcu przesianą przez sitko mąkę.

Krok 5

Jedną część sera połączyć z tężejącą galaretką, wlewając małym strumieniem galaretkę i miksować, wymieszać i wylać na biszkopt wstawić do lodówki.

Krok 6

Kolejne 2 porcje sera przygotować w ten sam sposób.

Krok 7

Na samą górę dać jakiekolwiek owoce i zalać galaretką rozpuszczoną w normalnych proporcjach.

Krok 8

Do sera można dodać kandyzowane owoce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik na zimnoSernik na zimno

Jeśli masz ochotę na słodki, a zarazem mocno orzeźwiającą słodką przekąskę, sernik na zimno z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Ciasto składa się przede wszystkim z masy serowej, którą przygotujesz na bazie zmielonego twarogu (należy go zmielić trzykrotnie, dzięki temu pozbędziesz się grudek). Nie masz w lodówce białego sera? Możesz zastąpić go serkiem homogenizowanym, śmietaną lub ich mieszanką. Spód sernika zazwyczaj stanowią okrągłe biszkopty – by je trochę zmiękczyć, zamocz każdy z nich w herbacie lub w kakao. Wierzch stężałego ciasta udekoruj owocową galaretką. Pamiętaj jednak, że zanim ją wylejesz, powinna ostygnąć (nie może być gorąca, ani nawet ciepła). Możesz również przygotować prostszą wersję, bez galaretki. Wystarczy, że na masę serową nałożysz świeże owoce, np. truskawki, jagody, maliny czy brzoskwinie, a każdy kawałek udekorujesz polewą czekoladową lub syropem klonowym. Zainspiruj się naszym przepisem – już teraz pobierz listę składników i przygotuj smaczny sernik na zimno. Do dzieła!