Śliwkowiec

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

37

179 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

183 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

786 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

80 gramów

1 szczypta

masa:

200 gramów

1.5 szklanki

1 sztuka

0.5 szklanki

2 łyżeczki

1 opakowanie

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąki, cukier, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodaj żółtko i miękką Kasię, jeszcze raz wymieszaj.

Śliwkowiec - Krok 1

Krok 2

Ciasto wyłóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do lodówki.

Śliwkowiec - Krok 2

Krok 3

Przygotuj masę na wierzch. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i zmielone orzechy.

Śliwkowiec - Krok 3

Krok 4

Schłodzone ciasto lekko rozwałkuj i ułóż na wysmarowanej Kasią i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm.

Śliwkowiec - Krok 4

Krok 5

Na cieście rozprowadź równomiernie masę śmietanowo-orzechową.

Śliwkowiec - Krok 5

Krok 6

W masie ułóż połówki śliwek. Do środka każdej włóż migdałka. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 st.C około 40 minut.

Śliwkowiec - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • beata streibon

    beata streibon, 27.09.2015

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śliwkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śliwkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śliwkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śliwkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śliwkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śliwkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śliwkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pleśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŚliwkowiecŚliwkowiec

Mówisz: ciasto ze śliwkami, myślisz: niebo w gębie! Warto od czasu do czasu zastąpić jego popularną, drożdżową formę czymś nieco innym – sprawdź nasz przepis na śliwkowiec!

Dla kogo?

Szukasz słodkiego dodatku do prezentu dla swojej przyjaciółki lub innej, bliskiej Ci osoby? Podaruj jej domowe ciasto ze śliwkami! Na pewno będzie zachwycona.

Na jaką okazję?

Nikt nie powiedział, że zawsze musi być jakaś okazja! Śliwkowiec (lub składniki na niego) zawsze warto mieć w pogotowiu – a nuż najdzie Cię na nie ochota?

Czy wiesz, że?

Migdały to pestki, które znajdują się w młodych owocach migdałowca pospolitego. W cukiernictwie wykorzystywane są najczęściej do tworzenia masy marcepanowej oraz wytwarzania mąki migdałowej.

Dla urozmaicenia:

Do ciasta ze śliwkami możesz dodać każde inne owoce! Pora letnia i wczesnojesienna, podczas których sprawdzi się najlepiej, daje duże pole do popisu w tym temacie!