ŚLIWKOWIEC

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

20 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto drożdżowe:

0.5 kilograma

10 dekagramów

5 dekagramów

1 szklanka

6 łyżek

1 opakowanie

5 sztuk

1 szczypta

kruszonka:

25 dekagramów

15 dekagramów

6 łyżek

1 łyżeczka

wierzch:

1 kilogram

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wymieszać z podgrzanym mlekiem, łyżką cukru i 5 łyżkami mąki.

Krok 2

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Krok 3

Gdy wyrośnie, dodać pozostałe składniki, na końcu rozpuszczoną i ostudzoną Kasię, wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.

Krok 4

Składniki do zrobienia kruszonki posiekać, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki.

Krok 5

Ciasto wyłożyć na blachę, na nim ułożyć śliwki, bez pestek oczywiście, i znowu odstawić do wyrośnięcia.

Krok 6

Kruszonkę zetrzeć na śliwki.

Krok 7

Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 8

Przed podaniem posypać cukrem pudrem. To ciasto dość długo się robi ze względu na oczekiwanie, aż ciasto wyrośnie. Aby ten czas skrócić, proponuję rozgrzać troszkę piekarnik i tam odstawiać ciasto do wyrośnięcia - w ten sposób zaoszczędzicie na czasie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ŚLIWKOWIEC - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ŚLIWKOWIEC - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ŚLIWKOWIEC - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ŚLIWKOWIEC - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ŚLIWKOWIEC - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ŚLIWKOWIEC - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ŚLIWKOWIEC - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej