Solanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Solanka

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

3 sztuki

100 gramów

3 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

3 sztuki

1 łyżka

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do bulionu wkładamy obraną włoszczyznę, wołowinę, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż mięso będzie gotowe (około 30-45 min.).

Krok 2

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i pokrojone w plasterki parówki. Wołowinę również kroimy w kostkę.

Krok 3

Cebulę siekamy w pióra i szklimy na maśle. Gdy się zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy, przesmażamy chwilę i dodajemy do zupy.

Krok 4

Obrane ze skóry ogórki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi kroimy w paski, a następnie w kostkę i dodajemy razem z posiekanymi w plasterki oliwkami oraz kaparami do zupy.

Krok 5

Gotujemy 10-15 minut, poczym zabielamy zahartowaną śmietaną.

Krok 6

Doprawiamy i dodajemy sok z cytryny do smaku.

Krok 7

Podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Kuba

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SolankaSolanka

Solanka to popularne danie kuchni rosyjskiej, które łączy w sobie smak wyrazistego bulionu mięsnego lub rybnego oraz zupy ogórkowej. Do jej przygotowania niezbędne jest przyrządzenie odpowiedniego wywaru. Przyrządź go np. z kawałka wołowiny oraz świeżej włoszczyzny. Koniecznie dopraw liściem laurowym oraz zielem angielskim. Ugotowane mięso oraz warzywa wykorzystasz później z powodzeniem jako dodatek do solanki lub jako składnik innego dania, np. sałatki jarzynowej. Zupę zapraw zacierką pomidorową. Przyrządź ją, podsmażając na patelni cebulę z koncentratem pomidorowym lub kawałkami świeżych pomidorów. Wypróbuj także wariantu z czosnkiem. Na koniec dodaj do potrawy ogórek oraz posiekane oliwki, i dopraw ją kaparami. Tę podstawową wersję przepisu urozmaicaj, sięgając po dodatkowe składniki mięsne. Sprawdzi się m.in.: wędzona szynka, kiełbasa wiejska oraz parówki. Opcjonalnie, solankę zapraw zahartowaną śmietaną i skrop sokiem z cytryny. Zupę podawaj na gorąco, oprószoną natką pietruszki lub posiekanym koperkiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis.