
Składniki
1 sztuka
300 gramów
3 sztuki
100 gramów
3 sztuki
1 łyżka
1 szklanka
3 sztuki
1 łyżka
100 gramów
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do bulionu wkładamy obraną włoszczyznę, wołowinę, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż mięso będzie gotowe (około 30-45 min.).
Krok 2
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i pokrojone w plasterki parówki. Wołowinę również kroimy w kostkę.
Krok 3
Cebulę siekamy w pióra i szklimy na maśle. Gdy się zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy, przesmażamy chwilę i dodajemy do zupy.
Krok 4
Obrane ze skóry ogórki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi kroimy w paski, a następnie w kostkę i dodajemy razem z posiekanymi w plasterki oliwkami oraz kaparami do zupy.
Krok 5
Gotujemy 10-15 minut, poczym zabielamy zahartowaną śmietaną.
Krok 6
Doprawiamy i dodajemy sok z cytryny do smaku.
Krok 7
Podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa w płynie Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Solanka
Solanka to popularne danie kuchni rosyjskiej, które łączy w sobie smak wyrazistego bulionu mięsnego lub rybnego oraz zupy ogórkowej. Do jej przygotowania niezbędne jest przyrządzenie odpowiedniego wywaru. Przyrządź go np. z kawałka wołowiny oraz świeżej włoszczyzny. Koniecznie dopraw liściem laurowym oraz zielem angielskim. Ugotowane mięso oraz warzywa wykorzystasz później z powodzeniem jako dodatek do solanki lub jako składnik innego dania, np. sałatki jarzynowej. Zupę zapraw zacierką pomidorową. Przyrządź ją, podsmażając na patelni cebulę z koncentratem pomidorowym lub kawałkami świeżych pomidorów. Wypróbuj także wariantu z czosnkiem. Na koniec dodaj do potrawy ogórek oraz posiekane oliwki, i dopraw ją kaparami. Tę podstawową wersję przepisu urozmaicaj, sięgając po dodatkowe składniki mięsne. Sprawdzi się m.in.: wędzona szynka, kiełbasa wiejska oraz parówki. Opcjonalnie, solankę zapraw zahartowaną śmietaną i skrop sokiem z cytryny. Zupę podawaj na gorąco, oprószoną natką pietruszki lub posiekanym koperkiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis.