Solanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Solanka

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

3 sztuki

100 gramów

3 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

3 sztuki

1 łyżka

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do bulionu wkładamy obraną włoszczyznę, wołowinę, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż mięso będzie gotowe (około 30-45 min.).

Krok 2

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i pokrojone w plasterki parówki. Wołowinę również kroimy w kostkę.

Krok 3

Cebulę siekamy w pióra i szklimy na maśle. Gdy się zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy, przesmażamy chwilę i dodajemy do zupy.

Krok 4

Obrane ze skóry ogórki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi kroimy w paski, a następnie w kostkę i dodajemy razem z posiekanymi w plasterki oliwkami oraz kaparami do zupy.

Krok 5

Gotujemy 10-15 minut, poczym zabielamy zahartowaną śmietaną.

Krok 6

Doprawiamy i dodajemy sok z cytryny do smaku.

Krok 7

Podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Kuba

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wołowina po tajsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - SolankaSolanka

Solanka to popularne danie kuchni rosyjskiej, które łączy w sobie smak wyrazistego bulionu mięsnego lub rybnego oraz zupy ogórkowej. Do jej przygotowania niezbędne jest przyrządzenie odpowiedniego wywaru. Przyrządź go np. z kawałka wołowiny oraz świeżej włoszczyzny. Koniecznie dopraw liściem laurowym oraz zielem angielskim. Ugotowane mięso oraz warzywa wykorzystasz później z powodzeniem jako dodatek do solanki lub jako składnik innego dania, np. sałatki jarzynowej. Zupę zapraw zacierką pomidorową. Przyrządź ją, podsmażając na patelni cebulę z koncentratem pomidorowym lub kawałkami świeżych pomidorów. Wypróbuj także wariantu z czosnkiem. Na koniec dodaj do potrawy ogórek oraz posiekane oliwki, i dopraw ją kaparami. Tę podstawową wersję przepisu urozmaicaj, sięgając po dodatkowe składniki mięsne. Sprawdzi się m.in.: wędzona szynka, kiełbasa wiejska oraz parówki. Opcjonalnie, solankę zapraw zahartowaną śmietaną i skrop sokiem z cytryny. Zupę podawaj na gorąco, oprószoną natką pietruszki lub posiekanym koperkiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis.