Sos śliwkowy do mięsa - domowy przepis do schabu | Przepisy.pl pixel

Sos śliwkowy do mięs

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

55

heart
323 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

972 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1010 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodaj kawałek cynamonu i goździk. Wszystko razem podlej szklanką wody lub sosem z pieczenia mięsa (1 szklanką).

Sos śliwkowy do mięs - Krok 1

Krok 2

Do wywaru dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie dobrze doprawiony i nabierze odpowiedniej gęstości. Dokładnie rozmieszaj go tak, aby nie powstały grudki z sosie. Całość gotuj około 5 minut aż sos delikatnie zgęstnieje.

Sos śliwkowy do mięs - Krok 2

Krok 3

Wyjmij cynamon i goździk, dodaj pokrojone w paski śliwki i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec zmiksuj blenderem na gładki sos.

Sos śliwkowy do mięs - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Gotowy sos można doprawić dodatkowo odrobiną świeżo startego majeranku. Tak przygotowany sos jest idealnym dodatkiem do pieczeni ze schabu lub cielęciny. Można go również połączyć z pieczona kaczką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos śliwkowy do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos śliwkowy do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos śliwkowy do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos śliwkowy do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos śliwkowy do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos śliwkowy do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos śliwkowy do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos śliwkowy do mięs - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos śliwkowy do mięsSos śliwkowy do mięs

Jeśli szukasz doskonałego dodatku do mięs, koniecznie przygotuj intensywny w smaku sos śliwkowy. Pokrojoną cebulę, kawałek cynamonu i goździki podlej szklanką wody lub sosem z pieczenia mięsa. Następnie dodaj do wywaru esencję i gotuj przez kilka minut do momentu, aż sos delikatnie zgęstnieje. Pod koniec gotowania wyjmij cynamon oraz goździki, i dodaj pokrojone śliwki. Pamiętaj, by przed podaniem zmiksować sos blenderem na gładką masę. Jeśli chcesz podkreślić jego smak, koniecznie dopraw go odrobiną świeżo startego majeranku, tymiankiem oraz liściem laurowym. Gotowy sos śliwkowy jest doskonałym uzupełnieniem dań mięsnych, zarówno duszonych, jak i pieczonych. Wspaniale komponuje się z niemal każdym rodzajem mięsa, m.in. z wołowiną, baraniną, cielęciną, a nawet z indykiem. Dobrym pomysłem będzie także połączenie go z pieczoną kaczką lub schabem. Nie zapomnij, że sos możesz również wykorzystać do przygotowania kanapek, na przykład z wędliną, pomidorem i sałatą. Pobierz listę składników i do dzieła.