Stek ziołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

180 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 gramów

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

1 pęczek

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce pomieszaj trzy łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni z przyprawą do mięs. W tak przygotowanej marynacie obtocz mięso. Dzięki wymieszaniu przyprawy w Ramie, przyprawa zostanie równomiernie rozprowadzona po powierzchni każdego steka, a podczas smażenia tłuszcz nie będzie pryskać.

Stek ziołowy - Krok 1

Krok 2

Steki obsmaż z obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej. W między czasie przygotuj ziołową panierkę.

Stek ziołowy - Krok 2

Krok 3

W tym celu w kielichu miksera zmiksuj orzechy, musztardę, czosnek, zioła z rama smaż jak szef kuchni. Powstała gęstą masę zmieszaj z bułką tartą i rozłóż na powierzchni mięsa.

Stek ziołowy - Krok 3

Krok 4

Steki wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 10 minut (w zależności od grubości). Podczas pieczenia tłuszcz dodany do bułki będzie się wytapiać nadając jednocześnie kruchości stekom. Sprawi też, że panierka na powierzchni mięsa będzie chrupiąca.

Stek ziołowy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz bardziej zdecydowane smaki dodaj do panierki kawałek ostrej papryki chili.

3

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Kałamarz

    Dorota Kałamarz

    Pyszności :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Tomczak

    Piotr Tomczak

    (Y)

    Odpowiedz Odpowiedz

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej