Szakszuka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

103

474 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

654 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1780 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni na rozgrzanej Ramie smaż jak szef kuchni, podsmaż cebulę, gdy cebula się zeszkli dodaj czosnek, paprykę, pomidory i ketchup Hellmann's. Całość dopraw do smaku szczyptą ostrej papryki, kminem i ewentualnie jeśli uznasz to za koniecznie, szczyptą soli. Wszystko razem duś pod przykryciem około 2 – 3 minut.

Szakszuka - Krok 1

Krok 2

Na koniec dodaj posiekaną kolendrę i szczypior.

Szakszuka - Krok 2

Krok 3

W powstałym sosie zrób delikatne wgłębienie i wbij w nie dwa jajka. Całość przykryj, duś przez minutę lub dwie aż jajka się zetną. Podawaj z chlebem żytnim.

Szakszuka - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz tez dodać wcześniej pokrojoną kiełbasę chorizo. Powstanie wtedy nieco treściwsza wersja tego dania.

5

Opinie o przepisie

  • agnueszka krawez

    agnueszka krawez

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Hoppe

    Aleksandra Hoppe

    Często ją robię, pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Szewczyk

    Dorota Szewczyk

    Ja sie skusze bo apetycznie wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Boguszewska

    Agnieszka Boguszewska

    Uwielbiam i robie ją często pychaaa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Rekas

    Gosia Rekas

    Martyna Rekas

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szakszuka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szakszuka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szakszuka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szakszuka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szakszuka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szakszuka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szakszuka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Papryka słodka z Hiszpanii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - SzakszukaSzakszuka

Pikantna potrawa z dużą ilością warzyw i jajkami to świetna propozycja na ciepły posiłek na dobry początek dnia. Szakszukę przyrządzisz z czerwonej papryki, czosnku, cebuli, jajek, szczypiorku i ketchupu. Aby dodać jej wyrazistości, wykorzystaj przyprawy, takie jak: kmin rzymski, natka kolendry, słodka papryka i pasta Harrisa. Tę ostatnią przygotowuje się m.in. z papryczek chili, dlatego nadaje ona daniu intensywny smak. Warzywa podsmaż na patelni i duś z dodatkiem przypraw. Następnie dodaj posiekaną kolendrę i szczypiorek. Na koniec wbij jajka i duś całość pod przykryciem do czasu, aż się zetną. Potrawa będzie wyśmienita, jeśli podasz ją z ziołowymi grzankami lub świeżym żytnim chlebem. Chcąc wzbogacić jej smak, postaw na warzywa i sery. Do szakszuki dołącz oliwki, szpinak lub cukinię. Będzie też smaczna, jeśli posypiesz ją parmezanem lub dorzucisz do niej ser feta. Przygotuj danie, które sprawdzi się nie tylko o poranku, ale też wieczorową porą, jako pikantna kolacja. Jak je zrobić, dowiesz się z przepisu. Zapoznaj się z nim!