Tarta z ciasta francuskiego z udkami zapiekanymi w porowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

84 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

168 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

300 gramów

3 sztuki

100 mililitrów

1 łyżka

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

30 mililitrów

1 opakowanie

2 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój na mniejsze kawałki, oprósz obficie Przyprawą do złotego kurczaka Knorr, odstaw do zamarynowania w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso oprósz mąką, obsmaż na dobrze rozgrzanej patelni i przełóż na bok.

Tarta z ciasta francuskiego z udkami zapiekanymi w porowym sosie - Krok 1

Krok 2

Pora przekrój po długości na pół, dokładnie poszatkuj, a także posiekaj tymianek i czosnek. Na patelni po smażeniu kurczaka obsmaż pora i czosnek, podlej całość białym winem i gotuj, aż wino zupełnie odparuje.

Tarta z ciasta francuskiego z udkami zapiekanymi w porowym sosie - Krok 2

Krok 3

Dodaj raz jeszcze kurczaka, całość podlej śmietaną i dodaj tymianek. Wszystko razem gotuj, aż sos odparuje o połowę i zrobi się gęsty. Kurczaka odstaw do wystygnięcia, do sosu wbij jedno jajko i dokładnie wymieszaj.

Tarta z ciasta francuskiego z udkami zapiekanymi w porowym sosie - Krok 3

Krok 4

Ciasto francuskie rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąka, wykrój z niego krąg odpowiadający foremce do pieczenia – duży lub kilka mniejszych. Foremkę posmaruj tłuszczem, wyłóż pergaminem i umieść w niej rozwałkowane ciasto. Ponakłuwaj je widelcem, aby piekło się równomiernie.

Tarta z ciasta francuskiego z udkami zapiekanymi w porowym sosie - Krok 4

Krok 5

Do ciasta wsyp porcelanowe kulki do pieczenia lub wyłóż je pergaminem i zasyp grochem. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 8-10 minut.

Tarta z ciasta francuskiego z udkami zapiekanymi w porowym sosie - Krok 5

Krok 6

Po tym czasie usuń kulki i wyłóż kurczaka z sosem porowym. Po wierzchu oprósz go serem gruyer i wstaw na kolejne 20 minut, do czasu, aż sos zupełnie się zetnie, a wierzch tarty zrobi się rumiany.

Tarta z ciasta francuskiego z udkami zapiekanymi w porowym sosie - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Tartę podawaj z sałatką z rukoli i pomidorów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z ciasta francuskiego z udkami zapiekanymi w porowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z ciasta francuskiego z udkami zapiekanymi w porowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z ciasta francuskiego z udkami zapiekanymi w porowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z ciasta francuskiego z udkami zapiekanymi w porowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z ciasta francuskiego z udkami zapiekanymi w porowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z ciasta francuskiego z udkami zapiekanymi w porowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z ciasta francuskiego z udkami zapiekanymi w porowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z ciasta francuskiego z udkami zapiekanymi w porowym sosieTarta z ciasta francuskiego z udkami zapiekanymi w porowym sosie

Tarta z ciasta francuskiego z udkami zapiekanymi w porowym sosie – brzmi skomplikowanie? A wcale tak nie jest! Do naszego przepisu na tę wyśmienitą tartę potrzebujesz jedynie nieco ponad godziny wolnego czasu, odrobiny chęci i kilku łatwo dostępnych składników. To w sumie niewiele, prawda? Z takiego połączenia wyjdzie Ci danie, które nie tylko wygląda, ale i niesamowicie smakuje.

Dla kogo?

Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem i porem to znakomity pomysł na uroczysty obiad. Goście będą zachwyceni!

Na jaką okazję?

Tarta z udkami to dobra alternatywa dla klasycznych pałek z kurczaka podanych z ziemniakami i surówką. Pora na kulinarne eksperymenty!

Czy wiesz, że?

Ciasto francuskie należy najpierw podpiec przez kilka lub kilkanaście minut, aby spód był dobrze wypieczony i chrupiący.

Dla urozmaicenia:

Kurczak komponuje się dobrze z wieloma rodzajami warzyw, więc do sosu możesz dodać dowolne z nich – wykorzystaj te, które masz akurat w lodówce.