Tiramisu

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3017

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

7 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

krem:

1 kilogram

0.5 szklanki

1 opakowanie

2 łyżeczki

1 opakowanie

dodatki:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać do piany żółtka i resztę składników. Wyłożyć na wysmarowaną blaszkę i piec 30 minut. Po przestudzeniu biszkopta przeciąć go na pół.

Krok 2

Krem: Śnieżkę ubić w 3/4 szklanki mleka. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.

Krok 3

Ser dobrze zmiksować z cukrem pudrem, dodać olejek rumowy, ubitą śnieżkę i rozpuszczoną żelatynę.

Krok 4

W 1/2 szklanki letniej wody rozpuścić 1 łyżkę cukru i kilka kropel olejku rumowego-wymieszać. Połową nasączyć spód biszkoptu.

Krok 5

Cały spód ciasta oprószyć kakao-przez sitko. Wyłożyć 2/3 kremu, ponownie oprószyć kakao. Położyć wierzch ciasta. Nasączyć tak samo jak spód i oprószyć kakao.

Krok 6

Wyłożyć resztę kremu, wierzch ugładzić łyżką i również oprószyć kakao. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej