Tiramisu z uczuciem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

1 łyżeczka

1 szklanka

1 szklanka

4 łyżki

dodatki:

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

krem:

0.75 szklanki

6 sztuk

500 gramów

poncz:

2 szklanki

50 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, a żółtka osobno ucieramy z cukrem. Łączmy żółtka z wcześniej ubitymi białkami i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy.

Krok 2

Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.

Krok 3

PONCZ: Łączymy alkohol z kawą i mieszamy.

Krok 4

KREM: Do żółtek dodajemy stopniowo serek mascarpone i cukier, ucieramy dokładnie na jednolitą, jasną masę.

Krok 5

WYKONANIE KOŃCOWE: Pozostawić biszkopt w tortownicy (do momentu aż krem zastygnie, to bardzo ważne).

Krok 6

Upieczony i chłodny już biszkopt skraplamy przygotowanym ponczem, wykładamy na to połowę kremu, posypujemy kakao.

Krok 7

Układamy na to również zamoczone wcześniej w ponczu biszkopty, wykładamy resztę kremu i posypujemy kakao.

Krok 8

Odstawić do lodówki na 4-5h.

Krok 9

Na koniec zostaje dać wodzę fantazji i coś wymalować bądź wypisać na wierzchu.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej