Tradycyjne kotlety de volaille
NOWY PRZEPIS
łatwe
7029 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
200 mililitrów
200 gramów
1 pęczek
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj koperek, czosnek rozetrzyj na miazgę z odrobiną soli. Koperek i czosnek połącz z masłem, całość dopraw szczyptą pieprzu. Masło podziel na cztery części formując z niego cztery podłużne osełki, którymi potem nadziejesz kotlety de volaille.

Krok 2
W oddzielnych naczyniach przygotuj mąkę, bułkę tartą oraz w trzecim naczyniu rozbij i wymieszaj jaja.

Krok 3
Piersi z kurczaka na kotlety de volaille, nacinając delikatnie nożem po długości, spróbuj rozłożyć na boki. Na mięso nałóż folię spożywczą i delikatnie uderzając tłuczkiem, rozbij na cienki płat, starając się przy tym nie rozerwać struktury mięsa. Pierś delikatnie oprósz solą i pieprzem.

Krok 4
Uformuj kotleta de volaille, zawijając płat rozbitego kurczaka wokół masła. Uformuj kształtny owalny walec zwężający się na końcach.

Krok 5
Gotowe kotlety de volaille oprósz mąką, zanurz w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w tartej bułce. Końcówki kotleta de volaille dobrze jest panierować podwójnie, ponieważ zapobiega to wyciekaniu masła ze środka.

Krok 6
Na patelni rozgrzej olej. Kotlety smaż z każdej strony na złoty kolor, przełóż je na pergamin, umieść na 5-8 minut w nagrzanym do 190°C piekarniku, tak aby mięso doszło w środku.


Dobra rada:
Masło do kotletów de volaille możesz pomieszać z dowolnymi ziołami, np. bazylią lub estragonem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tradycyjne kotlety de volaille
Choć restauracje kuszą egzotycznymi frykasami i dają możliwość spróbowania przysmaków z najdalszych zakątków świata, do tradycyjnych przepisów wraca się z nieskrywaną przyjemnością. Kotlet de volaille jest jednym z tych klasycznych dań z drobiu, któremu trudno się oprzeć. Co zrobić, by mięso było idealnie soczyste? Jak zrobić dewolaye w domu? Znasz już przepis, więc teraz sprawdź nasze wskazówki.
Dla kogo?
Nic dziwnego, że drób cieszy się dużą popularnością. Współgra z większością przypraw i dodatków, a jego zrobienie nie jest czasochłonne. Klasyczny kotlet de volaille to potrawa, którą chętnie przypomni sobie każdy fan kurczaka.
Na jaką okazję?
Chrupiąca panierka, delikatne mięso drobiowe i aromatyczne masło z ziołami to klasyczny przepis na devolaye, doskonałe na niedzielny i uroczysty obiad. Wykorzystaj go, kiedy spodziewasz się wielu gości przy stole. Kotlety de volaille sprawdzą się doskonale w towarzystwie ulubionej surówki i młodych ziemniaczków.
Czy wiesz, że?
Trwają spory, gdzie narodziła się receptura wyjątkowych kotletów de volaille. Część znawców tematu twierdzi, że we Francji, część stawia na Rosję. W niektórych krajach danie bywa nazywane kotletem lub kurczakiem po kijowsku. Sprawdź podany przez nas przepis na klasyczny kotlet devolay i poznaj jego smak.
Dla urozmaicenia:
Do masła, które włożysz do kotletów de volaille, można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek, tymianek lub estragon. Wybierz ulubione zioła! Niech maślany smak wzbogacony wyjątkowym aromatem uświetni wspólny posiłek.






























