Tradycyjny żurek domowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

957 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

347 osób wydrukowało

Pobierz pdf

731 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj Żurek Knorr według przepisu na opakowaniu. Kiełbasę przesmaż na Ramie.

Tradycyjny żurek domowy - Krok 1

Krok 2

Po zagotowaniu się żurku dodaj przesmażoną kiełbasę i gotuj przez 7 minut.

Tradycyjny żurek domowy - Krok 2

Krok 3

Przed podaniem dopraw żurek chrzanem. Możesz również posypać siekaną pietruszką i podać z ćwiartkami gotowanego jajka.

Tradycyjny żurek domowy - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Pani Kasia

    Pani Kasia

    TAK. Robię dokładnie jak powyżej - czasami dodaje żytni zakwas. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Szlachta

    Krystyna Szlachta

    W tych przepisach zróbcie większy lewy margines, aby po wydrukowaniu można było go wpiąć do segregatora.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska

    Żurek musi być prima. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjny żurek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjny żurek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjny żurek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjny żurek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjny żurek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjny żurek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjny żurek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjny żurek domowyTradycyjny żurek domowy

Staropolska kuchnia ma w swoim dorobku wiele dań, które pomimo upływu lat wciąż cieszą się niesłabnącą popularnością. Wśród nich jest oczywiście tradycyjny żurek domowy. Zapamiętaj dobrze przepis na niego, bo nieraz może wybawić cię z kulinarnej opresji. Jajka ugotowane na twardo i polska kiełbasa to zestaw sprawdzony i uwielbiany przez Polaków. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie bazy do żurku, sięgnij po Żurek Knorr. Przygotowanie go zajmie ci dosłownie kilka minut. Obowiązkowym dodatkiem do polskiego żurku jest wędzone mięso w postaci kiełbasy lub boczku. My proponujemy dorzucić do ugotowanego żurku plastry kiełbasy, które możesz wcześniej obsmażyć na oliwie. Taki zabieg wydobędzie z kiełbasy dodatkowy aromat, który doda twojej zupie doskonały smak. Obowiązkowo dodaj odrobinę chrzanu. Sprawi on, że żurek będzie nieco ostrzejszy.