Warzywne sticksy z ziołowym dipem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywne sticksy z ziołowym dipem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

heart
348 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

229 osób wydrukowało

Pobierz pdf

408 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 pęczek

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa umyj i oczyść a następnie pokrój w 8-10 cm długości paluszki. Pokrojone warzywa włóż np. do szklanki.

Warzywne sticksy z ziołowym dipem - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj sos Hellmann's z jogurtem, dodaj sok z cytryny, zioła oraz posiekaną natkę. Dip dopraw do smaku i podawaj wraz z warzywnymi paluszkami jako przekąskę. Tip: Oczyszczając warzywa najbardziej skup się na selerze, gdyż należy obrać go dokładnie z włókien.

Warzywne sticksy z ziołowym dipem - Krok 2
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne sticksy z ziołowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne sticksy z ziołowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne sticksy z ziołowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne sticksy z ziołowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne sticksy z ziołowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne sticksy z ziołowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne sticksy z ziołowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywne sticksy z ziołowym dipem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Danie z Woka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne sticksy z ziołowym dipemWarzywne sticksy z ziołowym dipem

Warzywne sticksy to świetna imprezowa propozycja. Stają się coraz bardziej popularne na wszelkiego rodzaju bankietach. Są bardzo uniwersalne – podając je masz pewność, że każdy je lubi, i pasują do nich wszystkie sosy, a także pasty kanapkowe czy humusy. Do przygotowania sticksów wystarcza jedynie ostry nóż i sprawne ręce, które pokroją warzywa w zgrabne paski. Nie jest to takie proste w przypadku marchewek, które są dość twarde. Pokroić możesz swoje ulubione warzywa jak ogórek, seler naciowy czy papryka – najlepiej kilka rodzajów, aby na talerzu czy w kubeczku z przekąską było kolorowo. Z czym podawać warzywne sticksy? Może być to ziołowy dip na bazie gęstego jogurtu greckiego, czosnkowego sosu Hellmann’s, cytryny oraz aromatycznych ziół. Teraz wystarczy podać warzywne sticksy na stół, a każdy gość będzie zanurzał je w kremowym sosie i chwalił cię za pomysłową przekąskę.