Składniki
6 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 pęczek
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa umyj i oczyść a następnie pokrój w 8-10 cm długości paluszki. Pokrojone warzywa włóż np. do szklanki.
Krok 2
W miseczce wymieszaj sos Hellmann’s z jogurtem, dodaj sok z cytryny, zioła oraz posiekaną natkę. Dip dopraw do smaku i podawaj wraz z warzywnymi paluszkami jako przekąskę. Tip: Oczyszczając warzywa najbardziej skup się na selerze, gdyż należy obrać go dokładnie z włókien.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywne sticksy z ziołowym dipem
Warzywne sticksy to świetna imprezowa propozycja. Stają się coraz bardziej popularne na wszelkiego rodzaju bankietach. Są bardzo uniwersalne – podając je masz pewność, że każdy je lubi, i pasują do nich wszystkie sosy, a także pasty kanapkowe czy humusy. Do przygotowania sticksów wystarcza jedynie ostry nóż i sprawne ręce, które pokroją warzywa w zgrabne paski. Nie jest to takie proste w przypadku marchewek, które są dość twarde. Pokroić możesz swoje ulubione warzywa jak ogórek, seler naciowy czy papryka – najlepiej kilka rodzajów, aby na talerzu czy w kubeczku z przekąską było kolorowo. Z czym podawać warzywne sticksy? Może być to ziołowy dip na bazie gęstego jogurtu greckiego, czosnkowego sosu Hellmann’s, cytryny oraz aromatycznych ziół. Teraz wystarczy podać warzywne sticksy na stół, a każdy gość będzie zanurzał je w kremowym sosie i chwalił cię za pomysłową przekąskę.