Składniki
6 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 pęczek
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa umyj i oczyść a następnie pokrój w 8-10 cm długości paluszki. Pokrojone warzywa włóż np. do szklanki.
Krok 2
W miseczce wymieszaj sos Hellmann’s z jogurtem, dodaj sok z cytryny, zioła oraz posiekaną natkę. Dip dopraw do smaku i podawaj wraz z warzywnymi paluszkami jako przekąskę. Tip: Oczyszczając warzywa najbardziej skup się na selerze, gdyż należy obrać go dokładnie z włókien.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywne sticksy z ziołowym dipem
Warzywne sticksy to świetna imprezowa propozycja. Stają się coraz bardziej popularne na wszelkiego rodzaju bankietach. Są bardzo uniwersalne – podając je masz pewność, że każdy je lubi, i pasują do nich wszystkie sosy, a także pasty kanapkowe czy humusy. Do przygotowania sticksów wystarcza jedynie ostry nóż i sprawne ręce, które pokroją warzywa w zgrabne paski. Nie jest to takie proste w przypadku marchewek, które są dość twarde. Pokroić możesz swoje ulubione warzywa jak ogórek, seler naciowy czy papryka – najlepiej kilka rodzajów, aby na talerzu czy w kubeczku z przekąską było kolorowo. Z czym podawać warzywne sticksy? Może być to ziołowy dip na bazie gęstego jogurtu greckiego, czosnkowego sosu Hellmann’s, cytryny oraz aromatycznych ziół. Teraz wystarczy podać warzywne sticksy na stół, a każdy gość będzie zanurzał je w kremowym sosie i chwalił cię za pomysłową przekąskę.