Wigilijna gałąź

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

8 sztuk

1 szklanka

10 łyżek

2 opakowania

1 szczypta

krem:

1 sztuka

10 łyżek

3 łyżki

5 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli utrzeć aż do uzyskania pulchnej gładkiej masy.

Krok 2

Następnie dodać przesianą mąkę oraz pianę ubitą z białek, ostrożnie wymieszać i wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 3

Piec w gorącym piekarniku ok. 30 minut.

Krok 4

Po upieczeniu zdjąć papier, a ciasto zwinąć w rulon.

Krok 5

Krem robi się ucierając Kasię z cukrem pudrem, żółtkiem i cukrem waniliowym, a gdy jest pulchny dodaje się masę z kakao rozpuszczonego w mleku.

Krok 6

Po ostygnięciu posmarować kremem (zostawiając ok. 1/3) i zwinąć ciasto jak roladę.

Krok 7

Pozostałym kremem posmarować roladę z wierzchu, widelcem narysować faliste linie przypominające korę i posypać tartą czekoladą.

Krok 8

Ciasto schłodzić w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijna gałąź - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijna gałąź - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijna gałąź - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijna gałąź - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijna gałąź - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijna gałąź - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijna gałąź - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ananasowiec
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej