Włoska Caponata przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska Caponata

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
94 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

206 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

80 mililitrów

50 gramów

50 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm. Podsmaż je na rozgrzanej oliwie, zaczynając od cebuli i papryki, stopniowo dodając cukinię i oliwki. Bakłażana smaż na końcu.

Włoska Caponata  - Krok 1

Krok 2

Całość zalej pomidorami z puszki, dodaj Ketchup Hellmann's Pikantny i kostki bulionowe.

Włoska Caponata  - Krok 2

Krok 3

Wszystko duś pod przykryciem 10-15 minut, mieszając co jakiś czas. Danie możesz doprawić odrobiną czarnego pieprzu, cukrem i solą.

Włoska Caponata  - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 30.05.2018

    Spoko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska Caponata Włoska Caponata

Kuchnia śródziemnomorska cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Prawdopodobnie ty też uwielbiasz pizzę i makaron. Ale czy słyszałaś o Caponacie? Jest to popularna we Włoszech, zwłaszcza w ich południowej części, potrawa trochę podobna do polskiego leczo. Istnieje wiele wersji tego dania, jednak zazwyczaj przyrządza się je z bakłażana, cukinii, kolorowej papryki i oliwek, można wykorzystać również pora, seler naciowy i rodzynki. Warzywa podsmaża się, a następnie dusi na patelni, tworząc aromatyczną potrawę o bardzo ciekawym słodko-kwaśnym smaku. Caponata doskonale sprawdza się jako przystawka oraz jako dodatek do innych dań. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, więc osoby które stawiają pierwsze kroki w kuchni nie powinny się jej obawiać. Można podać ją na ciepło, z ryżem, lub na zimno z chlebem bądź bagietką. Doskonale będzie też się komponowała z kieliszkiem czerwonego wina. Smacznego!