Włoska Caponata przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska Caponata

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
94 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

80 mililitrów

50 gramów

50 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm. Podsmaż je na rozgrzanej oliwie, zaczynając od cebuli i papryki, stopniowo dodając cukinię i oliwki. Bakłażana smaż na końcu.

Włoska Caponata  - Krok 1

Krok 2

Całość zalej pomidorami z puszki, dodaj Ketchup Hellmann's Pikantny i kostki bulionowe.

Włoska Caponata  - Krok 2

Krok 3

Wszystko duś pod przykryciem 10-15 minut, mieszając co jakiś czas. Danie możesz doprawić odrobiną czarnego pieprzu, cukrem i solą.

Włoska Caponata  - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 30.05.2018

    Spoko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska Caponata  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska Caponata Włoska Caponata

Kuchnia śródziemnomorska cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Prawdopodobnie ty też uwielbiasz pizzę i makaron. Ale czy słyszałaś o Caponacie? Jest to popularna we Włoszech, zwłaszcza w ich południowej części, potrawa trochę podobna do polskiego leczo. Istnieje wiele wersji tego dania, jednak zazwyczaj przyrządza się je z bakłażana, cukinii, kolorowej papryki i oliwek, można wykorzystać również pora, seler naciowy i rodzynki. Warzywa podsmaża się, a następnie dusi na patelni, tworząc aromatyczną potrawę o bardzo ciekawym słodko-kwaśnym smaku. Caponata doskonale sprawdza się jako przystawka oraz jako dodatek do innych dań. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, więc osoby które stawiają pierwsze kroki w kuchni nie powinny się jej obawiać. Można podać ją na ciepło, z ryżem, lub na zimno z chlebem bądź bagietką. Doskonale będzie też się komponowała z kieliszkiem czerwonego wina. Smacznego!