Crostini - przepis z serem: grzanki z pomidorami | Przepisy.pl pixel

Crostini z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
942 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

412 osób wydrukowało

Pobierz pdf

618 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

150 gramów

0.5 łyżeczki

30 gramów

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

8 łyżek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój bagietkę w kromki. Skrop oliwą i opiecz w piekarniku na złoty kolor.

Crostini z serem  - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj ser z pokrojonymi drobniutko ziołami - tymiankiem i bazylią. Dopraw przyprawą Knorr do smaku. Dokładnie wymieszaj.

Crostini z serem  - Krok 2

Krok 3

Posmaruj pastą kromki, udekoruj paseczkami suszonych pomidorów oraz startym parmezanem.

Crostini z serem  - Krok 3

Krok 4

Posyp świeżo mielonym pieprzem.

Crostini z serem  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Łukasz Jeczminski

    Łukasz Jeczminski , 30.12.2020

    Dla mnie bomba

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Crostini z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Crostini z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Crostini z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Crostini z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Crostini z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Crostini z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Crostini z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Crostini z serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Cukinia duszona
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Crostini z serem Crostini z serem

Chrupiące i złociste grzanki mogą prezentować się naprawdę zjawiskowo! Zaproponowane przez nas crostini z serem oczarują cię również smakiem. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla ciebie prawdziwą przyjemnością. Do dzieła!

Dla kogo?

Dla osób, które szukają niebanalnych sposobów na podanie pieczywa. Do przepisu na crostini możesz użyć bagietki, która jest już trochę czerstwa. Podana w ten sposób będzie smakować jeszcze lepiej niż świeża! Jak uzyskać taki efekt? Na początek przygotuj bagietkę – pokrój ją na niewielkie kromki, skrop oliwą i ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz w piekarniku do momentu, aż nabiorą złocistego koloru.

Na jaką okazję?

Pachnące ziołami, chrupiące crostini z serem to szybka do przygotowania przekąska, w sam raz na domowe przyjęcie lub spotkanie w większym gronie. Ich zrobienie zaplanuj sprytnie. Podczas pieczenia crostini, wymieszaj w miseczce składniki pasty: twarożek kanapkowy, np. typu philadelphia i drobno posiekany świeży tymianek oraz bazylię. Posmaruj nią podpieczoną bagietkę, a na wierzchu ułóż pokrojone w wąskie paski suszone pomidory.

Czy wiesz, że?

Ostatni składnik w przepisie na crostini możesz zastąpić pomidorkami koktajlowymi.

Dla urozmaicenia:

Znakomitym dodatkiem do grzanek crostini będą również czarne albo zielone oliwki, kapary czy kilka listków rukoli. Całość posyp startym parmezanem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Crostini z serem podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, udekorowane listkiem bazylii lub gałązką tymianku.