
Składniki
4 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
0.5 pęczka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce połącz oliwę z oliwek, musztardę, miód, przyprawę do mięsa Knorr, majeranek, tymianek i posiekany koperek.

Krok 2
Steki umyj, osusz, ułóż w płaskim naczyniu, zalej marynatą i pozostaw na godzinę w lodówce.

Krok 3
Mięso grilluj przez 15 minut, obracając je kilkakrotnie i smarując marynatą. Podawaj na ciepło lub na zimno wraz z sałatką. Tak przygotowane steki świetnie smakują również na zimno jako dodatek do letniej sałatki.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wołowe steki z grilla
Steki to bardzo popularne i modne danie, najczęściej przygotowywane z wołowiny. Aby steki były smaczne i kruche, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Przede wszystkim wybierz dobrej jakości mięso – powinno mieć jasnoczerwony kolor oraz delikatny przerost tłuszczowy. Sprawdzi się np. rostbef, który nabierze odpowiedniego smaku dzięki przygotowanej marynacie. Łatwo przyrządzisz ją na bazie oliwy, mieszając pikantne i słodkie dodatki, takie jak: przyprawy, musztarda oraz miód i sok z cytryny. Aby marynata dokładnie przeniknęła mięso, pozostaw je zanurzone w niej przez około godzinę. Podczas grillowania obracaj steki i smaruj je pozostałą marynatą, dzięki czemu będą bardziej soczyste. Tak przygotowane mięso podawaj na ciepło, chwilę po usmażeniu. Jako dodatki sprawdzą się: sałatka ze świeżych warzyw oraz zapiekane ziemniaki lub grube frytki. W wersji na zimno steki świetnie smakują jako uzupełnienie letniej sałatki. Zapisz nasz przepis i koniecznie wykorzystaj go przy najbliższej okazji!