Stek wołowy z grilla – z rostbefu: z marynatą | Przepisy.pl pixel

Wołowe steki z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
377 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

413 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 pęczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połącz oliwę z oliwek, musztardę, miód, przyprawę do mięsa Knorr, majeranek, tymianek i posiekany koperek.

Wołowe steki z grilla - Krok 1

Krok 2

Steki umyj, osusz, ułóż w płaskim naczyniu, zalej marynatą i pozostaw na godzinę w lodówce.

Wołowe steki z grilla - Krok 2

Krok 3

Mięso grilluj przez 15 minut, obracając je kilkakrotnie i smarując marynatą. Podawaj na ciepło lub na zimno wraz z sałatką. Tak przygotowane steki świetnie smakują również na zimno jako dodatek do letniej sałatki.

Wołowe steki z grilla - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • sylwia  kowalska

    sylwia kowalska , 07.01.2017

    Ten stek wygląda naprawdę smakowicie. Do tego jakieś przepyszne domowe frytki i obiad idealny. Ogólnie amerykańska kuchnia jest bardzo smaczna. Może trochę za tłusta ale smakowita

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Bo

    Mariusz Bo , 30.07.2016

    Srednio-krwisty, bo smaczniejszy i zachowuje wiecej l-karnityny, ktora zreszta jak inne zwiazki mineralne i witaminy, rozpada sie im dluzsza obrobka termiczna.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Skrzydełka z grilla
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowe steki z grillaWołowe steki z grilla

Steki to bardzo popularne i modne danie, najczęściej przygotowywane z wołowiny. Aby steki były smaczne i kruche, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Przede wszystkim wybierz dobrej jakości mięso – powinno mieć jasnoczerwony kolor oraz delikatny przerost tłuszczowy. Sprawdzi się np. rostbef, który nabierze odpowiedniego smaku dzięki przygotowanej marynacie. Łatwo przyrządzisz ją na bazie oliwy, mieszając pikantne i słodkie dodatki, takie jak: przyprawy, musztarda oraz miód i sok z cytryny. Aby marynata dokładnie przeniknęła mięso, pozostaw je zanurzone w niej przez około godzinę. Podczas grillowania obracaj steki i smaruj je pozostałą marynatą, dzięki czemu będą bardziej soczyste. Tak przygotowane mięso podawaj na ciepło, chwilę po usmażeniu. Jako dodatki sprawdzą się: sałatka ze świeżych warzyw oraz zapiekane ziemniaki lub grube frytki. W wersji na zimno steki świetnie smakują jako uzupełnienie letniej sałatki. Zapisz nasz przepis i koniecznie wykorzystaj go przy najbliższej okazji!